En skoledag for 100 år siden

Danske børn har haft undervisningsret og –pligt i mere end 200 år. Meget har dog ændret sig siden 1814, da Frederik d. 6 underskrev skolelovene. Fra morgensang, spanskrør og udenadslære til smart-boards og gruppearbejde.

For bare 100 år siden var det ikke unormalt, at man som elev på Hillerød Kommuneskole på Ndr. Jernbanevej måtte op før fanden fik sko på for at arbejde, for derefter at tage i skole for at terpe latin og få en øretæve, når man blev overmandet af trætheden og faldt i søvn ved sin skolepult.

Indhold

Undervisningen foregår som et historisk værksted i den gamle skolestue på Bymuseet. Eleverne lærer om børns dagligdag, levevilkår og opdragelse omkring begyndelsen af det 20. århundrede. Eleverne prøver selv, hvordan en typisk skoledag dengang kunne forløbe, og her kan eleverne blandt andet skrive med grifler på tavler.

Klassetrin: 0. – 3. klasse

Sted: Hillerød Bymuseum, Helsingørsgade 65, 3400 Hillerød.

Tidspunkt: Mandage og tirsdage kl. 9.00 og kl. 11.00

Varighed: ca. 1 ½ time

Praktisk: Der er mulighed for at spise frokost ved borde/bænke i Slotsparken, hvis vejret tillader det. Der er desværre ikke adgang for kørestolsbrugere på Bymuseet.

Tilmelding til: Ingeborg Philipsen, tlf. 6181 5810 eller ibp@museumns.dk

skolestue på Bymuseet i Hillerød

Skolestue på Bymuseet i Hillerød, hvor elever fra 0. – 3. klasse kan deltage i undervisningsforløb

Skolegang før i tiden. Undervisningsforløb Museum Nordsjælland

Hvordan var det at gå i skole for 100 år siden? Museum Nordsjællands skoletjeneste giver mulighed for at elever kan prøve, hvordan det var at være barn før i tiden.

skolestue på Bymuseet i Hillerød med anskuelses tavler

Undervisning foregår i gammeldags skolestue på Bymuseet i Hillerød. Skolestuen er indrettet som dengang med bla. anskuelses tavler.

Deltag i Projekt “Mit skoleliv”

Projekt “Mit skoleliv” er en opfordring til at deltage i historieskrivningen. Det består af et lille undervisningsmateriale til elever og lærere, der skal bruges som en refleksion over skolen i dag. Materialet kan både anvendes før og efter et besøg i skolestuen eller selvstændigt hjemme i klassen.

Hvis I afleverer jeres besvarelse, vil klassen desuden aktivt have deltaget i indsamlingen af materiale om, hvordan det er at gå i skole i dag til glæde for forskere og besøgende i kommende generationer.

Læs mere om projekt “Mit skoleliv”