Laugø Smedje

Praktisk

➤  26. juni – d. 8 august, onsdag og torsdag, kl. 11-16.

➤ Laugø Byvej 2, Laugø, 3200 Helsinge, 7217 0240.

➤ Gratis adgang.

➤ Handikap-egnet adgang til smedjen, men ingen handicaptoilet.

Besøg skoletjenesten for undervisningstilbud i Laugø Smedje.

Arbejdende værksted

Se smedene arbejde – og få en snak om det gamle erhverv. Hør historien om den gamle smedje og ‘væltepeter’.

Der er mulighed for at købe små lykke hestesko. Hestesko er i folketroen regnet for effektivt middel mod spøgelser, trolde, hekse og folk med onde hensigter – de blev holdt væk af jernets magiske kraft. Man kan både hænge hesteskoen med buen nedad, så ikke ‘lykken løber ud’ og opad som en ‘lykkens port’.

Om Smedjen

Der har i mere end hundrede år været smedje i den nuværende bygning. Smedehvervet kan spores tilbage til 1600-tallet i byen.

Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, hvor sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen. Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk. Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, således at kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.

Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge kommune købte smedjen af enken. Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.