Jagten på Troldens sten

Tag på jagt efter Troldens sten i Gribskov ved Nødebo. Gribskov gemmer på mange hemmeligheder – og du kan selv tage på jagt efter et par af dem sammen med din familie.

Engang for længe siden var der dejlig stille i Gribskov, og det er lige hvad trolde holder af, for de hører nemlig virkelig godt. Men i starten af middelalderen var det slut med fred og ro! Man byggede en af de første kirker i Nordjælland ved Nødebo inde i Gribskov, og den ringede med klokkerne flere gange om dagen.

Kirkeklokker er den værste lyd, trolde ved. Derfor kastede de kæmpestore sten mod kirken for at ødelægge klokketårnet og på den måde stoppe den forfærdelig bimlen. De var nu ikke særlig gode til at ramme, så derfor ligger der et par forbiere i Gribskov.
De to store sagnsten hedder Skallerød Smørsten og Kirkestenen. På den sidste kan du finde aftryk af Fandens fingre i den ene ende.

Praktisk

Download pdf med kort til Jagten på troldens sten – og ruteforslag.

Jagten kan man lave lige så lang, som man har lyst til, og man kan starte forskellige steder. Der er ruter på mellem 0,15 og 7,4 km.

 

Ruteforslag til Jagten på Troldens sten

Start og slut ved Nødebo Kirke

Rundtur forbi begge sagnsten ca. 7,4 km
Rute: Nødebo Kirke, Kildeportvej, Pælevej (overfor Jagtstien), Bomvej, Stutterivej, sti med vejviser til Skallerød Smørsten, Stutterivej, Skelvej, forbi Frøstrup Damme og over Nødebovej, Kulsviersporet – drej af til højre og følg ruten med gule prikker forbi Kirkestenen, p-plads, Stenholtsvej, Nødebovej, Nødebo Kirke. Stien med gule prikker er ikke egnet til barnevogn.
OBS – der er to strækninger uden fortov/cykelsti: ca. 360 m på Kildeportvej fra vestlige udkant af Nødebo til Pælevej overfor Jagtstien. Ca. 700 m på Stenholtsvej fra P-plads ved Stenholt Mølle Eng til Nødebovej.

Nødebo Kirke – Skallerød Smørsten ca. 4,8 km t/r
Rute: Nødebo Kirke, Kildeportvej, Pælevej (overfor Jagtstien), Bomvej, Stutterivej, sti med skilt til Skallerød Smørsten t/r.
OBS – der er en strækning på ca. 360 m uden fortov/cykelsti på Kildeportvej fra vestlige udkant af Nødebo til Pælevej overfor Jagtstien.

Start og slut på Kildeportvej (Skallerød Smørsten)

P-plads v. Stutterivej/Kildeportvej (punkt 5 på kort) – Skallerød Smørsten ca. 3,2 km
Rute: Stutterivej, sti med skilt til Skallerød Smørsten t/r.

P-plads v. Skelvej/Kildeportvej – Skallerød Smørsten ca. 2,7 km
Rute: Skelvej, Stutterivej, sti med skilt til Skallerød Smørsten t/r.

Start og slut på p-plads ved Stenholt Mølle Eng (Kirkestenen)

P-plads v. Stenholt Mølle Eng – Kirkestenen ca. 150 meter
Rute: Start for enden af p-pladsen, tag stien til venstre (mod syd) og følg de gule prikker (ruten starter lidt inde). Stien med gule prikker er ikke egnet til barnevogn.