Nyt museum i Gilleleje: ‘Livet ved havet’ – Museet, hvor vi mødes!
På Museum Nordsjælland drømmer vi sammen med Gribskov Kommune og Gilleleje og Omegns Museumsforening om et udvidet museum i Gilleleje, som skal være et samlingspunkt for hele nordkysten. Her vil vi udforske havets betydning – i et lokalt, nationalt og internationalt perspektiv. Vi kalder det Livet ved havet – museet, hvor vi mødes.
1 mio. kr. til forundersøgelse af ‘Livet ved Havet’
Med en flot bevilling på 1 million kroner fra Realdania og Nordea-fonden er drømmen om et udvidet og transformeret museum i Gilleleje rykket væsentligt tættere på. Pengene er øremærket til en forundersøgelse af ’Livet ved Havet’.
Med projekt ’Livet ved Havet’ er håbet, at Gilleleje Museum også i fremtiden både skal bevare og formidle den rige kulturarv og samtidig skabe et levende mødested for borgere og besøgende. Et håb, der med 1 millioner kroner til en forundersøgelse nu er tættere på at gå i opfyldelse:
– “Vi drømmer om et museum, der ikke blot er et udstillingssted, men et dynamisk samlingspunkt for hele nordkysten. ‘Livet ved Havet’ skal formidle historien om havet og dets betydning for mennesker gennem tiderne, samtidig med at vi skaber et sted for dialog, fællesskab og oplevelser på tværs af generationer. Med den flotte støtte er vi nu tættere på det,” udtaler museumsdirektør hos Museum Nordsjælland, Julie Bouchet.
Forundersøgelsen vil blandt andet afdække de driftsøkonomiske perspektiver, analysere målgrupper og undersøge bæredygtige løsninger for museumsprojektet, ligesom de byggetekniske aspekter i forbindelse med opførslen af et nyt museum også vil blive undersøgt.
Inddragelse og opbakning fra lokalområdet
Som en del af forundersøgelserne vil lokale aktører og borgere blive inddraget i udviklingsprocessen for at sikre en stærk forankring i lokalsamfundet. Bevillingerne og ikke mindst tanken om et udvidet og transformeret Gilleleje Museum, glæder Gilleleje Museumsforening, som har været en central drivkraft og bidragsyder til projektet:
– “Dette projekt er en enestående mulighed for at styrke fortællingen om Gillelejes historie og skabe et sted, hvor både lokalbefolkningen og turister kan mødes om kulturarven. Vi ser frem til at bidrage aktivt til den videre proces,” siger Hafsteinn Sigurdsson, der er bestyrelsesmedlem i Gilleleje og omegns Museumsforening.
En vigtig investering i Gillelejes fremtid
Gribskov Kommune har længe støttet idéen om et nyt og udvidet museum i Gilleleje, og bevillingen ses som et vigtigt skridt på vejen mod realisering af visionen, der vil være til glæde for ikke blot Gillelejes beboere, men for hele Nordkysten:
– “Gilleleje har en unik kulturhistorie, og dette projekt kan være med til at styrke både Gilleleje og hele Gribskovs identitet og turisme. Det er et projekt, der samler os. Vi er derfor meget glade for den støtte, der er givet til forundersøgelsen, og ser frem til at følge arbejdet tæt,” udtaler formand for Gribskov Kommunes udvalg for Kultur, Idræt og Forebyggelse, Pia Foght.
Forundersøgelsen forventes at løbe over det kommende år, hvorefter resultaterne vil danne grundlag for den videre udvikling af ‘Livet ved Havet’.
Projektets overordnende idé
Vi vil skabe et meningsfuldt mødested, som strækker sig udover museets fysiske rammer, hvor vi med vores fælles stærke kulturhistorie som fundament kan samles om at aktivere, debattere og lege med nutidens store spørgsmål: Om næstekærlighed, bæredygtighed, udlængsel og biodiversitet for at nævne nogle få.
Vi vil skabe et levende museum, hvor vi sammen med lokalbefolkningen, turister og på tværs af generationer sætter nye perspektiver på vores sam- og fremtid i rammerne af vores fortid. Vi vil være facilitatorer og igangsættere af aktiviteter på tværs af Gilleleje – for og sammen med kommunens kulturaktører, kommercielle aktører og borgere. Visionen er et transformeret og udvidet museum med bæredygtighed tænkt ind i alle aspekter: socialt, klimatisk og økonomisk.
Projektet er et samarbejde mellem Museum Nordsjælland, Gilleleje og Omegns Museumsforening og Gribskov Kommune.
Oplysningsmuseet – nyt museum i Hørsholm
Museum Nordsjælland ønsker at etablere et museum i den store kornlade, der var en del af Hirschholm Slot. Museet skal formidle de vigtige og dramatiske begivenheder i Danmarkshistorien, som Hirschholm Slot dannede rammen omkring.
Det var på Hirschholm Slot, den tragiske kærlighedsaffære mellem kongens livlæge Struensee og dronning Caroline Mathilde udfoldede sig, og det var herfra, Struensee reelt regerede landet og forsøgte at reformere samfundet efter oplysningstidens idealer. Det var også på Hørsholm Gods, der hørte under slottet, at Danmarks første landboreformer blev indført, og det var her, Danmarks første frihedsstøtte blev rejst i 1766 til minde om reformerne.
Målet med museet er med andre ord at udbrede kendskabet til oplysningstiden, hvor trykkefrihed og andre hjørnesten i det moderne samfund blev indført. Intet andet dansk museum har hovedfokus på oplysningstiden. Lokalt er der også behov for et museum, der formidler fortællinger om Nordsjælland. Med museet er det derfor visionen at skabe et kulturhistorisk samlingspunkt i Hørsholm af regional, national og international interesse.
Visionsoplæg – Oplysningsmuseet – pdf til download.