Byvandring i Gilleleje: ‘Da jøderne måtte flygte’

Tag på byvandring – tilbage til Gilleleje anno 1943, hvor tyskerne styrer Danmark, og de danske jøder er på flugt.

I går selv turen, bare følg kortet. Download kort og vejledning eller brug kort nedenfor

Alle er velkomne til byvandringen

Byvandringen retter sig specielt mod familier med større børn, men alle er velkomne – unge som gamle. Tag din familie med, et par gode venner, en bedsteforælder eller gå alene.

Se videoen med Tove Udsholt, der som barn skjulte sig i Gilleleje i 1943

Jødernes flugt fra Danmark

Forestil dig, at vi er tilbage i 1943. Anden verdenskrig har raset i fire år. Danmark har været besat i over tre år. Nu er danske jøders liv for alvor i fare, for der er udstedt ordre til Gestapo om at arrestere dem og deportere dem.

Jødernes eneste håb er at nå til Sverige og søge asyl. Så mange af dem tager til Gilleleje og gemmer sig bl.a. i kirken, før lokale fiskere sejler dem over Kattegat i nattens mulm og mørke. De ved ikke, hvem de kan stole på: Hvem der er stikkere, og hvem der vil hjælpe. Det er en kamp for liv og død. I Skibshallernes særudstilling kan du opleve hele historien.

Her skal I forbi

Byvandringen kommer forbi de steder i Gilleleje, hvor der er lagt mindeplader med jødiske symboler og hebraisk skrift for at mindes dagene i oktober 1943. På turen kommer du forbi:

Gilleleje Station: Her begynder byvandringen. Omkring 1300 danske jøder kommer med tog til stationen. Herfra bliver de gemt hos de lokale, indtil de kan komme over Kattegat. F.eks. bliver et par små børn bedøvet og smuglet i papkasser.

► Hjørnet v. Gilleleje Hovedgade og Østergade nr. 2: I manufakturhandlen kommer nogle af de første jøder i Gilleleje i kontakt med lokale, der kan sejle dem til Sverige.

► Østergade nr. 5B, staldloftet: Omkring 60 jødiske børn og voksne skjuler sig på loftet den 6. oktober 1943. Gestapo kommer forbi og kigger ind, men går ikke op på loftet. Jøderne bliver ikke fundet og kommer videre til Sverige.

► Gilleleje Havn, Auktionskajen: Skonnerten Flyvbjerg er ved at tage jøder ombord, men pludselig er der én der råber ”tyskerne kommer”. Folkemængden går i panik, og skonnerten er nødt til at kaste fortøjningerne, før alle er ombord.

► Gilleleje Kirke, kirkeloftet: Efter panikken ved havnen, bliver omkring 60 jøder skjult på kirkeloftet i Gilleleje. Tyskerne kommer med maskingeværer, ransager kirken og fører jøderne til fængselslejren Horserød.

► Østergade 53, det gamle menighedshus: Omkring 20 jøder og nogle modstandsfolk gemmer sig i menighedshuset. Pludselig er der støj udenfor, og modstandsfolkene går ud ad bagdøren for at se, hvad der sker. Samtidig trænger tyskerne ind ad hoveddøren og arresterer jøderne.

► Østergade 20, Museum Nordsjælland – Skibshallerne: Her slutter turen. Se særudstillingen om oktober 1943. Obs! Hvis du tager et billede af én af mindepladerne, får du 15 kr. rabat på entré til museet. Husk at tjekke Skibshallerns åbningstider. Vinteren over er der sæsonlukket, men byvandring kan også laves uden Skibshallerne.

Følg kortet over flugten fra Gilleleje

Tag på byvandringen og se stederne, der fik en betydning for jødernes flugt fra Gilleleje til Sverige. Kort viser jer rundt til vigtige punkter i byen, der fortæller om de dramatiske dage i oktober 1943.

Turen er en selv-guidet tur – følg kortet rundt og tryk på de bordeaux ikoner, så får I historien om det, I ser.

Byvandring er udviklet i samarbejde med Visit Nordsjælland.
Foto: Ann Jørgensen.