Æbelholt Kloster

Åbningstider og adresse

➤ Alle dage, kl. 11-16 i sommerferien d. 1. juli – 11. august.

➤ Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Gratis adgang til ruiner og klosterhaven året rundt.
➤ Æbelholt 4 (ved Isterødvejen), 3400 Hillerød.

Klosterruiner, kranier og klosterhave

Oplevelser
Udforsk ruinerne af Æbelholt Kloster, hvor rejsende og fattige i middelalderen kunne få mad og lægehjælp. På museet finder du fascinerende arkæologiske fund. Lægeinstrumenter og skeletter fortæller om livet og sygdomme før den moderne lægevidenskab.

Lån en tablet og se klosterets bygninger rejse sig fra støvet, mens du går rundt mellem ruinerne. Resterne af klosteret ligger i dag spredt i området og syner ikke af så meget. Men engang var Æbelholt Nordens største Augustinerkloster. Klosteret var en hel lille landsby med kirke, vandmølle og værksteder.

Det digitale kort leder dig hen til forskellige punkter, hvor du kan afspille en filmsekvens, der fortæller om klosterlivet og viser hvordan de imponerende bygninger kan have set ud. Du kommer også på besøg i klostergården og træder indenfor i det storslåede kirkerum.

Nyd en gåtur i klosterhaven blandt medicinske planter, bier og sommerfugle. Der er både korte og længere gåture i området, der byder på smuk natur.

Historien
Æbelholt Kloster ligger 5 km vest for Hillerød. Arkæologiske udgravninger i 1930-60’erne frilagde klosterets senmiddelalderlige fundamenter og godt 800 grave. Nogle af skeletterne og andre fund fra udgravninger vises på det lille museum. I klosterhaven findes ca. 100 forskellige lægeurter.

Klostrets første abbed var den legendariske abbed Vilhelm, der i 1224 blev helgenkåret som Sankt Vilhelm. Han er gået over i historien som ‘Nordsjællands helgen’.

Mad & butik
Spis medbragt mad på udendørs cafe stole, borde og bænkesæt. Du kan købe en kop kaffe på museet. Museumsbutik har bøger, postkort, snaps, kunsthåndværk, gammeldags slik – samt urtesalte og koldpresset urtesæbe.

Tag klosterhaven med hjem i din egen have –  museets medarbejdere og uvurderlige frivillige har formeret og pottet planter som du kan købe.

Book et besøg

➤ Åben efter aftale. Kontakt os for booking af særarrangementer og rundvisninger i museets udstillinger. Tlf. 7217 0240 / post@museumns.dk.

➤ Desværre ikke handicap-egnet.
➤ Skoletjenesten er åben hele skoleåret.

Åbningstider

➤ Alle dage i skolernes ferier og på helligdage.
Sommerferie d. 1. juli – 11. august.
Efterårsferie d. 12. oktober – 20. oktober.
Sæsonlukket fra oktober – maj.

Lørdag – søndag, kl. 11-16 uden for ferier.