Kurs mod friheden

‘Kurs mod friheden’ af Søren Frandsen og Lennart Rasmusson kaster nyt lys over Gilleleje under 2. verdenskrig, jødernes flugt til Sverige og det danske-svenske samarbejde i kampen mod nazismen.

‘Kurs Mod Friheden’ handler om menneskeskæbner, der giver os alle stof til eftertanke.

Den tyske aktion mod jøderne i Danmark natten til den 2. oktober 1943 udløste en modstand i den danske befolkning, som tyskerne ikke havde forudset. Folk fra alle samfundslag deltog i redningen af deres landsmænd.

For mange blev Gilleleje symbolet på flugten, der lykkedes, men også på tragedien, da 60 jøder blev taget på Gilleleje kirkes loft. I ‘Kurs Mod Friheden’ kommer alle, både venner og fjender, til orde. Beretninger fra jødiske flygtninge, beboere i Gilleleje og omegn, modstandsfolk, tyske værnemagtssoldater, danske og tyske Gestapo-folk samt myndigheder og borgere i Höganäs har givet ny viden om, hvad der skete under jødernes flugt til Sverige i oktober 1943.

Bogen indeholder navnene på cirka 1.500 flygtninge af forskellige kategorier, der forlod det nordlige Sjælland og ankom til Höganäs og Kullabygden 1943–1945.

‘Kurs mod Friheden’ indeholder ikke blot nyt kildemateriale, men også et meget stort antal fotografier, der ikke tidligere har været offentliggjort. Bogen kaster nyt lys over 2. verdenskrig i det nordlige Øresund, hvor den danske og svenske kystbefolkning samarbejdede om at redde de danske jøder og andre flygtninge fra nazismen.

Bogen er i stort format, rummer 456 sider og er rigt illustreret. Køb bogen hos din boghandler.

Vejl. udsalgspris 399,00 kr.
ISBN 978-87-87371-62-9

Jødernes flugt til Sverige i oktober 1943

Oktober 1943 handler om menneskeskæbner. Det var almindelige borgere som du og jeg, der pludselig fik krigen helt ind på livet. Jødernes flugt fra Gilleleje og omegn til Höganäs satte fokus på en samfundsgruppe, alle var enige om at hjælpe.

Vi mindes i oktober 2023 firs-året for jødernes flugt, der satte sig dybe spor både hos flygtningene og hos dem, der gjorde flugten mulig. Sammenholdet og den kristne grundholdning blev udfordret. Det er disse tanker, der er den røde tråd i de arrangementer Gilleleje Kirke, Gribskov Bibliotek, Gilleleje og Omegns Museumsforening og Museum Nordsjælland gennemfører i løbet af oktober måned 2023.

Oversigt over alle arrangementer på Gribskov Bibliotekernes hjemmeside og i pdf program for Oktober 1943.