Marts 2023, UNESCO verdenarv fotoudstilling

Dramatisk arkitektur eller vild natur?

Orden eller kaos? Stringent design eller utæmmet natur? I 2023 er København udnævnt som UNESCO-UIA World Capital of Architecture 2023. I den forbindelse sætter UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet fokus på den røde tråd mellem den forførende barokarkitektur og den dramatiske jagthistorie.

I barokken satte kongens have- og landskabsarkitekter stor ære i at skabe stringent orden og symmetri for at vise kongens magt over mennesker og natur. Det er omdrejningspunktet for fotoudstillingen: ”Udsyn og indsigt: Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse”, der samtidig er et udtryk for store arkitektoniske visioner, et internationalt udsyn og symbolsk kongemagt. Fotoudstillingen kan ses hele juli 2023 på Kgs. Nytorv.

Lidt nord for København ligger et historisk jagtlandskab med et imponerende arkitektonisk design. Det kongelige jagtlandskab, der også er kendt som Parforcejagtlandskabet, blev skabt i slutningen af 1600-tallet og i 2015 udpeget som UNESCO verdensarv. Det er det eneste af sin slags på UNESCO’s verdensarvsliste.

Det er kendetegnet ved 120 km jagtveje i et stjerneformet geometrisk mønster, der demonstrerer kongens evne til at beherske natur og kaos. Jagtvejene i det kongelige jagtlandskab er et kulturhistorisk vidnesbyrd på en storslået landskabsdesign og barokarkitektur. Det var kong Christian 5., som fra 1670 til 1697, anlagde de barokinspirerede jagtveje i Gribskov, Store Dyrehave ved Hillerød samt Jægersborg Dyrehave & Hegn.

– Placeringen af fotoudstillingen på København Kgs. Nytorv med rytterstatuen af Christian 5. er nøje udvalgt. For pladsen er anlagt med barokkens bydesign, og er som Parforcejagtlandskabet kendetegnet ved symmetriske mønstre og brede alléer. Samme tendens ses også i slotshaverne på Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot, hvor vejstjernerne er vokset ind haverne og alléerne omvendt er vokset ud i landskabet, siger Liv Thøger-Aldahl, som er General Manager for Parforcejagtlandskabet.

Christian 5. satte et stort arkitektonisk aftryk på både København med etableringen af Nyhavn og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Andre konger satte også deres arkitektoniske præg på området nord for København, bl.a. Frederik 4. Han byggede Fredensborg Slot, der stod færdigt i 1722 og i samme periode forvandlede han Frederiksborg Slotshave til en barokhave. I den forbindelse blev der anlagt symmetriske akser og sigtelinjer, som forbandt de to slotshaver med Parforcejagtlandskabet i Gribskov. De historiske haveanlæg og jagtlandskabet i Nordsjælland kendetegnes ved den pompøse franske barokstil, som er inspireret af Versailles i Paris.

Enestående arkitektur og vigtig danmarkshistorie til gæsterne

Når sommerens mange turister og over 10.000 internationale kongresgæster i juli 2023 besøger København i forbindelse med UNESCO Arkitekturåret vil mange af dem komme forbi Kgs. Nytorv i København. Her vil de blive mødt af en fotoudstilling med 26 smukke billeder fra det kongelige jagtlandskab i Nordsjælland.

– Det unikke landskabsdesign kommer tydeligt til udtryk i de mange billeder, hvor hovedparten er taget i luftperspektiv. Vi har været ude i landskabet på alle årstiderne fra den hvide vinter, til det lyse forår, til den grønne sommer og det gyldne efterår, hvilket skaber nogle fantastiske dronebilleder, fortæller Peter Leschly, der er fotografen bag fotoudstillingen.

Den første version af fotoudstillingen blev vist sidste år ved Eremitageslottet og i Store Dyrehave, men denne version 2.0 har en ny arkitekturvinkel og over halvdelen af billederne er skiftet ud til nye fotos. Desuden vil teksterne være på både dansk og engelsk, da der forventes mange udenlandske gæster på Kgs. Nytorv i juli 2023.

Aktuel UNESCO verdensarv: Forbinder fortid, nutid og fremtid

Fotoudstillingen er en historisk tidsrejse, der fortæller om arkitekturen i landskabet, parforcejagtens historie og lidt om UNESCO’s værdier og arbejde. Det er både en fortælling om enevældens magtfulde forhold til natur og mennesker, og samtidig er det en fortælling om vores fælles UNESCO verdensarv.

– Den enevældige konge havde et særlig stort behov for at vise sin magt, og dengang var det moderne med stringent orden – selv i naturen. I dag har vi et helt andet natursyn, hvor vi ofte lader naturens præmisser komme først. På den måde er det en aktuel udstilling, idet udstillingen også indeholder en række spørgsmål om f.eks. magt, demokrati, videnskab og dannelse, som gæsterne kan reflektere over undervejs, derhjemme eller på en tur i skoven. På den måde forbinder vi fortid, nutid og fremtid, slutter Liv Thøger-Aldahl.

I løbet af UNESCO Arkitekturåret vil der være en lang række byvandringer. F.eks. har Designmuseum Danmark planlagt en guidet byvandring d. 5. juli, hvor turen går forbi UNESCO verdensarv fotoudstillingen på Kgs. Nytorv. Parforcejagtlandskabet udbyder desuden en række vandreture i Jægersborg Dyrehave & Hegn, Gribskov og Store Dyrehave v. Hillerød med udgangspunkt i jagtlandskabets arkitektur: Den 23. og 30. april, den 10. sept. og den 1. oktober – alle med start kl. 14.00. Læs mere på parforce.dk

Fotoudstillingen er støttet af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Toft Kobber og Tømrerfirmaet Børge Nielsen. Udstillingen er lavet i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og Sportsrideklubben.
Bag Parforcejagtlandskabet står: Rudersdal, Hillerød, Lyngby-Taarbæk, Fredensborg og Gribskov Kommuner, Naturstyrelsen, Museum Nordsjælland, Rudersdal Museer, Det Grønne Museum og VisitNordsjælland.

UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabets fotoudstilling, juli 2023 på Kgs. Nytorv i forbindelse med UNESCO Architecture Year 2023 i København. Foto: Peter Leschly.

Fakta om Parforcejagtlandskabet

• Barokarkitekturen er en dekorativ og teatralsk stil, som dukkede op i Italien i begyndelsen af 1600-tallet og gradvist spredte sig over hele Europa. Det blev oprindeligt introduceret af den katolske kirke og skulle både inspirere og skabe ærefrygt.

• Det var Christian 5., der anlagde Parforcejagtlandskabet i slutningen af 1600-tallet efter en dannelsesrejse hos bl.a. Ludvig 14. af Frankrig

• Ordene ”par force” betyder ”med magt” eller ”med styrke” på fransk, og er navnet på en jagtform, der stammer fra Frankrig og England

• Landskabets symmetriske linjer og barokinspirerede design viser et unikt internationalt udsyn.

• Det er et enestående eksempel på et dansk kultur- og naturlandskab, og det eneste af sin slags på UNESCOs verdensarvsliste.

• Kernen i verdensarven udgøres af 120 km velbevarede jagtveje anlagt fra 1670 og frem til starten af 1700-tallet. Vejene er fordelt på et areal på ca. 4.500 hektar skov. De tydeligste markører er vejstjernerne, hvor flere veje krydser hinanden.

• Det kongelige jagtlandskab ligger i Gribskov, St. Dyrehave v. Hillerød samt Jægersborg Hegn & Dyrehave.