Parforcejagtlandskabet: Udsyn & Indsigt

Fotoudstilling i UNESCO verdensarv

Fotoudstillingen ‘Udsyn & Indsigt: Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse’ byder velkommen til 26 smukke billeder af fotografen Peter Leschly.

Parforcejagtlandskabet er fotograferet fra himlen med drone og på forskellige årstider.

Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave fra d. 6.- 30. november. Ved åbning d. 6. november er der også Hubertusjagt.

Billederne giver en indsigt i Parforcejagtlandskabets storhed og betydning for Danmarkshistorien. Udstillingen indeholder også en række åbne spørgsmål om begreber som magt, ære, dannelse og natursyn, som kan skabe stof til samtale og eftertanke. Intentionen er visuelt at skabe historisk indsigt samt et aktuelt, mentalt og internationalt udsyn.

Del gerne dine refleksioner og et billede af dig ved fotoudstillingen på Facebook og Instagram – brug #parforcefoto

Udstillingen er støttet af Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Rudersdal Kommune, og Hubertusdelen i samarbejde med Sportsrideklubben. Bag udstillingen står organisationen bag Parforcejagtlandskabet, der et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Museum Nordsjælland, Rudersdal Museer, Det Grønne Museum, VisitNordsjælland samt Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner.

Foto: Peter Leschly

Nytænkende UNESCO verdensarv fotoudstilling vil skabe udsyn og indsigt

Fotoudstillingen består af 26 smukke billeder af det kongelige jagtlandskab i Gribskov, Store Dyrehave ved Hillerød samt Jægersborg Hegn & Dyrehave. Billederne er taget på forskellige årstider: Den grønne sommer, det gyldne efterår og den snehvide vinter.

– Jeg har valgt at fotografere hovedparten af billederne af Parforcejagtlandskabet fra luften med drone, fordi det skaber et fantastisk perspektiv i motiverne. Fra oven kommer det unikke, symmetriske landskabsdesign tydeligt til udtryk, hvilket er svært at se nede på jorden. Desuden ligger det mit hjerte nært at formidle et historisk projekt, siger fotograf Peter Leschly, der i cirka et år har arbejdet med billederne til fotoudstillingen.

Kunstplakater: UNESCO verdensarv hjem i stuen

Flere af de smukke motiver fra fotoudstillingen kan købes som kunstplakater på museets udstillingssteder og på Rudersdal Museer. Plakater kan også købes online på artshopscandinavia.dk.

Foto: Peter Leschly

Aktuel og vigtig del af Danmarkshistorien

Billederne giver således en indsigt i Parforcejagtlandskabets storhed og betydning for Danmarkshistorien. Desuden viser billeder et internationalt udsyn og ikke mindst enevældens magtfulde forhold til natur og mennesker.

– Det er en aktuel udstilling, som ud over en intro til de danske jagttraditioner også fortæller om, hvad UNESCO arbejder for og om de stærke verdensarvsværdier og brand. Derfor er udstillingen relevant for alle, da det er din, min og vores UNESCO verdensarv, siger Liv Thøger-Aldahl, der er General Manager for Parforcejagtlandskabet.

Stof til samtale og til eftertanke

Det er også en innovativ og refleksiv fotoudstilling, for den indeholder et ekstra lag med spørgsmål. Under 13 af billederne stiller Parforcejagtlandskabet en række spørgsmål, der kan skabe stof til samtale og eftertanke om begreber som magt, dannelse, ære, videnskab og natursyn.

Nogle af spørgsmålene lyder ‘Parforcejagten er en selviscenesættelse – hvordan iscenesætter vi os selv i dag?’, ‘Hvilke forpligtelser hører med magt?’, ‘Findes der også dannelsesrejser i dag?’ ‘Hvad betyder ære for dig?’. Spørgsmålene kan udforskes sammen eller hver for sig undervejs i udstillingen eller som samtaleemne på en skovtur bagefter.

– Via billederne og en række spørgsmål håber vi, at jagtlandskabets spændende historie og UNESCOs værdier kan være med til at skabe nye refleksioner over vores fortid, nutid og fremtid. Med fotoudstillingen ønsker vi at invitere gæsterne med på en historisk tidsrejse med udsyn og indsigt, uddyber Liv Thøger-Aldahl.