Ekspedition til Kongedyssen i Tokkekøb Hegn – Allerød

I Tokkekøb Hegn ligger 23 storstensgrave fra Bondestenalderen, de såkaldte dysser og jættestuer. Den mest kendte, og smukt beliggende, er Kongedyssen. Oprindelig var den opkaldt efter sin nabo, Dæmpegården, og var derfor omtalt som Dæmpegårdsdyssen. Det nuværende tilnavn stammer fra udgravningen, som den arkæologiinteresserede Frederik VII foretog i 1859.

Kongedyssen er en såkaldt langdysse, der som navnet indikerer, har et langstrakt udtryk med et eller flere kamre og med en rektangulær stensætning omkring. I modsætning hertil er runddysserne, der består af et gravkammer og en cirkulær krans omkring. Kongedyssen har to kamre og er omgivet af en randstenskæde på 45 m i længden og 13 m i bredden. Disse gravanlæg er ingeniørmæssigt meget store bedrifter, når man tager tiden i betragtning.

Dysser som denne blev opført i perioden ca. 3800 -3400 f.Kr. Hvad der i særlig grad vækker vores opmærksomhed i dag er, at der på to af stenene findes kongelig graffiti. Den ene viser FVII 30-5-1860 og på en anden sten står der LD.

Monogrammet i Kongedyssen

Disse graffitier hentyder til en kærlighedshistorie imellem Kongen og Grevinde Danner (Louise Danner – LD) hans hustru. Måske har de været ude og nyde det skønne sted d. 30. maj 1860, året efter at dyssen blev udgravet. Men samtidig var der i året 1859 særlig hård, offentlig kritik af Kongens hustru, og det kan være en reaktion imod dette, der har afstedkommet disse to inskriptioner.

I nyere tid er Kongedyssen, af nogle, måske mest kendt for at være en del af julekalenderen ‘Jul i Valhal’. Hvad enten man er på udkig efter historiens vingesus, lidt kongelig romantik, film locations eller blot leder efter skønne naturperler, så kan det hele blive indfriet på dette sted.

Praktisk

Besøg Naturstyrelsens hjemmeside for at finde et kort og beskrivelse af Seværdigheder i Tokkekøb Hegn.

Se også kort nederst.

 

Frederik VII med Grevinde Danner