Tag klassen med på en arkæologisk udgravning. Her kan I lære om, hvordan en udgravning foregår – og hvordan man egentlig kan se, hvad der er spor fra fortiden. Vi skal også snakke om, hvordan man kan bruge de materielle kilder (genstande og spor i jorden) til at finde ud af mere om fortidens mennesker, samfund og landskab. Og naturligvis skal vi se og røre ved de genstande, der er blevet fundet på udgravningen. Vægtningen i forløbet tilpasses klassetrin og eventuelt særlige ønsker elle behov.
Den arkæologiske udgravning er fundamentet for alle tolkninger af forhistorien, da det især er her, der bliver produceret viden: spor af nedgravede stolpehuller og affaldsgruber, potteskår, dyreknogler og planterester, landskabet og bosættelsen. Alle de forskellige fund (materielle kilder) og observationer, som arkæologerne dokumenterer og analyserer før, under og efter udgravningen, danner grundlag for vores viden om livet og døden – også i de historiske perioder middelalder og renæssance, hvor arkæologiske udgravninger både understøtter og sætter spørgsmålstegn ved de skriftlige kilder.
Er der en arkæologisk udgravning, vi kan besøge?
Det er ikke alle udgravninger, der egner sig til at få besøg – og desværre ved museets arkæologer aldrig hvor og hvornår, der dukker en egnet udgravning op. Derfor er dette undervisningsforløb et tilbud, som ofte popper op med kort varsel og i en kort periode. Det vil naturligvis blive annonceret her på hjemmesiden og sendt ud via et nyhedsbrev til skolerne i Gribskov, Hillerød og Hørsholm kommuner.
Du kan også blive skrevet op på en mailingliste, hvor jeg giver dig besked direkte om hvor og hvornår, der er mulighed for at besøge en arkæologisk udgravning. Send en mail til Mette Palm på mph@museumns.dk, så jeg får din mailadresse.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på 4045 2028.
Aktuelle udgravninger du kan besøge med klassen
I 2025 kan i besøge en udgravning på Smørkilde Bakke lige syd for Hillerød. Der er undervisning i uge 20-26 og 34-39.
På Smørkilde Bakke udgraver arkæologerne fra Museum Nordsjælland en bebyggelse fra yngre jernalder til middelalder med gårdstomter, affaldshuller mv. Der er fund fra 6-700 tallet (yngre jernalder) til 1500-tallet (middelalder). Sandsynligvis er der tale om landsbyen Egespur, som ifølge skriftlige kilder blev nedlagt i 1558.
Der blev udgravet en del af middelalderlandsbyen i 2024, hvor der blev fundet stolpehuller, brønde, keramik, dyreknogler, metalgenstande mv. I 2025 fortsætter arbejdet på middelalderlandsbyen.
Download pdf om besøg på Smørkilde Bakke.
Indhold
I dette undervisningstilbud møder klassen arkæolog Mette Palm, som vil fortælle, hvordan arkæologerne arbejder. I bliver vist rundt på en del af udgravningen, så I selv kan se de spor i jorden, som afspejler forskellige aktiviteter i fortiden. I vil se og holde nogle af de genstande, som bliver udgravet på stedet – og I får at vide, hvad de kan fortælle om jernalderen og middelalderen på Smørkilde Bakke.
Hvem: 3.-9. klasse samt ungdomsuddannelser. Undervisningen bliver tilpasset det enkelte klassetrin.
Der er relativt ufremkommeligt på udgravningen, så har du gangbesværede elever – kontakt Mette.
Varighed: ca. 1 time
Pris: Gratis for skoler og ungdomsuddannelser fra Gribskov, Hillerød og Hørsholm kommuner.
Klasser fra andre kommuner betaler 500 kr.
Hvornår: mandag – torsdag i uge 20-26 og 34-39. Kun besøg med tilmelding.
Tidspunkt: kl. 9.00, kl. 10.30 og kl. 12.30 – eller efter aftale.
Tilmelding til: Mette Palm 4045 2028 eller mph@museumns.dk
Sted: Smørkilde Bakke overfor Solrødgård genbrugsplads syd for Hillerød.
Vi mødes ved skurvognene midt på marken.
Nærmeste officielle adresse: Lyngevej 1, 3400 Hillerød (som er en privat bolig).
På Lyngevej (skråt overfor de sorte siloer på modsatte side) er der et lille skilt ind til Lyngevej 1-3.
Når I er kommet ca. 170 m ind ad vejen/indkørslen (og inden I når huset) er der en lille markvej til venstre. Det kan være lidt svært at finde, men der står et lille A-skilt med en pil til udgravningen. Der er et godt stykke op ad markvejen, men I vil kunne se skurvognene/containerne efter træerne i starten af markvejen.
Cykler parkeres ved skurvognene. Biler kan efter aftale køre op til skurvognene.
Offentlig transport: Nærmeste offentlige transport er lokalbanestationen Brødeskov.
Herfra er der ca. 2,3 km at gå (½ time). Der er cykelsti langs Lyngevej.
Praktisk: HUSK FORNUFTIGT TØJ OG FODTØJ.
Al undervisning foregår udenfor uanset vejret. Der er næsten altid mudret på arkæologiske udgravninger, og det blæser ofte koldt ude på den åbne mark, så varmt vand- og vindtæt tøj og praktisk fodtøj er godt.