Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Åbning af fotoudstilling: ‘Kultur eller natur? – det er spørgsmålet’

12. maj 2022 : 17:00 - 18:00

Gratis

Kom til udstillings åbning på Rungsted Havn torsdag 12. maj kl. 17. Formanden for Sports-, Sundheds- og Kulturudvalget i Hørsholm Kommune Caroline Victoria Christensen åbner officielt udstillingen.

Udstillingen kan ses på Rungsted Havn, fra d. 12. maj – d. 24. juni.

Kultur eller natur? – det er spørgsmålet

Det er det helt overordnede spørgsmål som tages op i Museum Nordsjællands nye fotoudstilling. Den er dermed et bidrag til den aktuelle debat om oprindelig natur, som ofte diskuteres i forbindelse med naturgenopretningsprojekter, naturnationalparker og naturlig skovdrift.

I disse år er der meget fokus på naturen og ikke mindst på, hvordan vi kan skabe mere natur. Men deri ligger et paradoks, for er natur noget man skaber? Eller bliver natur, som planlægges, designes og vedligeholdes, egentlig mere et udtryk for kultur (altså menneskelig indgriben og påvirkning) snarere end natur?

Museet og udstillingen taler ikke imod naturgenopretninger eller forbedringer af biodiversiteten, blot vil museets gerne erindre om, at natur og kultur ofte er to sider af samme sag. Gennem en række landskabsbilleder sættes der således fokus på menneskets relation til den nordsjællandske natur igennem historien.

Billederne er taget af Mette Kjelstrup, som er arkæolog på Museum Nordsjælland, og derfor har blik for at se kulturspor i landskaberne. Det er der kommet et stort og meget varieret fotomateriale ud af.

Hvert billede har sin historie om relationen mellem menneske og natur, ja i nogle tilfælde kan den menneskelige indflydelse endda ses på flere måder. Mange fortidsminder, eller kulturspor, er efterhånden blevet så stor en del af landskabet, at vi måske ikke længere opfatter dem som menneskeskabte. Ved at præsentere dette udsnit af forskellige spor efter menneskelig indgriben i naturen, opfordrer vi til at gå på opdagelse i det nordsjællandske landskab og huske på, at de landskaber man færdes i og beundrer, alle er resultat af menneskers handlinger i kombination med naturens egen udvikling.

Vandreture og turguide

I forbindelse med udstillingen afholdes guidede vandreture i maj og juni.

Aftenvandring: Frederiksværk Kanal og Vinderød, mandag d. 30 maj.

Vandretur: Søborg Sø – fra sø til landbrugsland til sø, lørdag d. 11. juni, Søborg.

Vandretur: Gadevang mose – en menneskeskabt naturperle, onsdag d. 22. juni, Hillerød.

Museet har også udarbejdet en turguide til de forskellige steder som præsenteres i udstillingen, som man kan tage med ud på sommerens udflugter i det nordsjællandske landskab. Guiden vil kunne købes på Museets afdelinger.

Praktisk

Udstillingen findes mellem bro 6 og 8 på Rungsted Havn.

Foto: Ewalds høj ved Rungsted havn er en gravhøj fra bronzealderen, opkaldt efter digteren Johannes Ewald. Højen er mellem 3500-3100 år gammel og opført på den oprindelige kystskrænt, så den kunne ses. I dag er den indeklemt imellem villaer og er nu præget af 1800-tallets romantiske landskabsforestillinger.

Detaljer

Dato:
12. maj 2022
Tidspunkt:
17:00 - 18:00
Pris:
Gratis

Arrangør

Museum Nordsjælland

MENU