Søges: foto af Churchill i Hørsholm

Af Lisbet Hein, fhv. museumsinspektør, Hørsholm Egns Museum, 2015

Hørsholm Lokalarkiv søger et foto af Winston Churchill, da han den 9. oktober 1950 blev kørt igennem Hørsholms Hovedgade.

I 1950 havde Hørsholm flere besøg fra Storbritannien: I juli var der britisk flådebesøg i København, og Rungsted Golfklub inviterede officererne til at spille på banen. Også menige marinesoldater var med i Hørsholm, og måske var det derfor, at der i flere salgs-automater i byen bagefter var færre enkroner end sædvanligt, men til gengæld en del ½-pennystykker, der havde samme format som kronestykkerne!

Intet kunne dog måle sig med den begejstring, der blev Winston Churchill til del, da han i oktober 1950 besøgte Danmark. Churchill boede hos kongeparret på Fredensborg Slot, hvor han fik en storslået modtagelse og blev dekoreret med Danmarks fornemste udmærkelse, Elefantordenen. Den 9. oktober 1950 blev Churchill fra Københavns Lufthavn kørt til Fredensborg i en af kongehusets krone-biler, og ruten førte gennem Hørsholms Hovedgade. I vinduerne havde gadens beboere sat levende lys, og mellem 3 og 4.000 mennesker tog opstilling langs vejen for at tiljuble den store mand. Egnens spejdergrupper, lotter og forskellige foreninger stod også klar, og man blev ikke skuffet, for Churchill gav sig tid til at smile, vinke (med havana-cigar i hånden) og vise V-tegnet. Vognen var oplyst indvendigt og kørte ganske langsomt, så alle kunne nå at se Churchill og frue. I de følgende dage blev der igen lejlighed til at se Churchill, da han adskillige gange blev kørt gennem Hovedgaden til eller fra forskellige arrangementer i København.

Nogle af de 3. – 4.000 tilskuere må have fotograferet begivenheden?

– men Hørsholm Lokalarkiv har ikke nogen billeder fra denne dag. Lokalarkivet håber at høre fra læsere, der ligger inde med fotos af Churchills modtagelse i Hørsholm, og som vil udlåne det til kopiering.

Winston Churchill tegning, Hørsholm Lokalarkiv, Blæksputten 1950

Forsiden af ‘Blæksprutten’ 1950 (privateje).

Læs mere om


Tags: