Besøg Hirschholm Festival søndag d. 5. september kl. 11.00 -17.00 i Hørsholm Slotshave. Festival og aktiviteter er gratis.
Hirschholm er navnet på det pragtfulde slot, der lå i Hørsholm Slotshave i 1700-tallet. Kom og hør, hvad der skete den skandaløse sommer 1771 og hvorfor slottet ikke er her mere.
I anledning af 250 års jubilæum for den berømte kærlighedsaffære på det daværende Hirschholm Slot afholder vi en ny kulturel festival i Hørsholm Kommune med udgangspunkt i historien om Hirschholm Slot.
Følg med på Hirschholm Festival Facebook side for seneste nyt om program og arrangementer.
Der blev drukket masser af kaffe og te på Hirschholm Slot, for de dyre bønner og blade var et statussymbol i 1700-tallet. I dag kan vi heldigvis alle sammen være med. Vi indleder festivalen med en fælles kop kaffe, te (eller kakao til børnene), der kan købes på stedet. I samarbejde med med Lagom Coffee Roastery.
Borgmester Morten Slotved og museumsdirektør Ole Lass Jensen åbner festivalen.
Koncert for hele familien! Den verdensberømte fløjtenist Michala Petri vil slå den historiske festivalstemning an. Hoffets underholdningschef, Enevold Brandt, spillede fløjte og underholdt ofte med koncerter på Hirschholm Slot.
• Mød dronningen, livlægen og den skøre konge
• Prøv ringridning i trillebør eller til ’hest’
• Kom på banen i historisk kuglespil
• Tag en time i 1700-tallets danse- og etiketteskole
• Ram porcelænet i Christian 7.s smadrebod
• Mal dit eget våbenskjold
• Kom først i mål i sækkevæddeløb
• Klæd dig ud i 1700-talsgarderoben
• Kig forbi udstillingspavillionen med royale collager lavet af elever fra museets sommerakademier og sommerens drømme-genbrugsslotte
Caroline Mathildes vaskepige på Hirschholm Slot har gemt hemmelige beskeder rundt omkring i Slotshaven for at hjælpe sin ulykkelige dronning. Hjælp museet med at samle sporene og løse mysteriet. Gådejagten kan hentes ved museets pavillion hele dagen.
Parforcejagt var en yndet fornøjelse for Caroline Mathilde, Struensee og ikke mindst Christian 7, mens de boede på Hirschholm Slot. Jagten foregik i det nordsjællandske jagt-landskab, der i 2015 blev udnævnt til UNESCO verdensarv. Levende fortælling om jagt, magt og pragt ved tegner Jimi Holstebro og fortæller Liv Thøger-Aldahl, Generel Manager for Parforcejagtlandskabet.
En samtale om de kongelige affærer på Hirschholm Slot med: Karoline Stjernfelt, prisbelønnet tegner bag trebinds-værk om Hirschholm-sommerens tre hovedpersoner. Liv Thomsen, kvinden bag Historieselskabet og en række populære historiske tv-programmer, og Ulrik Langen, historiker og forfatter til bl.a. biografier om Struensee og Christian 7. Publikum kan stille spørgsmål undervejs.
Fægtning var en uomgængelig del af kongens opdragelse i 1700-tallet. Christian 7. var en dygtig fægter. Afprøv dine evner for fægtning. I samarbejde med Rudersdals Fægteklub.
Vi lader os igen inspirere af slottets forlystelsessyge og fløjte-spillende underholdningschef. Efter koncerten inviteres alle børn til at prøve at spille fløjte. I samarbejde med Hørsholm Musikskole.
Borgmester Morten Slotved og Venstres spidskandidat, Ann Lindhardt, vil tage en venskabelig duel – ikke på ord, men med kårde!
Struensee forførte Caroline Mathilde – eller var det omvendt? Kærlighedshistorien, der aldrig dør erindres med smægtende toner af den forførende herrekvartet Svigermors Drøm.
Turene tager ca. 40 min og er gratis – kl. 12.10 & kl. 15.40.
• Hørsholm Slotshave under jorden – arkæologiske udgravninger i Slotshaven. Mødested: P-pladsen bag Hirschholm Kirke.
• Den dramatiske sommer på Hirschholm Slot 1771. Mødested: Museets pavillion i Slotshaven.
• Historien om Hørsholm Kirke og Hirschholm Slot. Mødested: Indgangen til Hørsholm Kirke.
Der vil være boder med forskellige tilbud af lækkerier fra det søde køkken og drikkevarer fra lokale leverandører:
Lagom Coffee Roastery
Champagneuniverset
Craft Soda
Max von Haps
Picnickurven er fyldt med lækkerier og en menu krydret med sjove historiske fortællinger om maden i 1700-tallets slotskøkken.
I kurven er der glas, servietter og en lille dug, så der kan dækkes fint op. I forbindelse med alle ting og mad i kurven, er der knyttet historiske fortællinger om maden og servicet, mm., så man sammen kan hygge sig med høre om, hvad Caroline Mathilde, Struensee og Christian 7. puttede i munden under deres ophold på Hirschholm Slot, og sammenligne mad og madvaner fra 1700-tallet med vores mad og spisevaner i dag.
Kurven er beregnet til ca. to personer, men kan deles mellem flere, hvis man kun er småsulten. I kurven er der rigeligt med lækkert brød til en menu, der består at to forskellige oste, to forskellige pølser, parmaskinke, syltet peberfrugt med fyld, to forskellige slags oliven, en pate og en pesto. Til dessert er der et lille glas marmelade til at smøre på brødet og en pose lækre blandede chokolader til deling.
Picnickurven er lavet i samarbejde med MENY Dalgaard Supermarked, brødet er fra Bakery by Herman og service udlånt af Hørsholm Røde Kors Genbrug.
Kurven koster 195 kr. inklusive glas og dug og kan bestilles senest 1. september.
Picnickurven afhentes i Hørsholm Egns Museumsbod på festivalpladsen mellem kl. 11-13. Kurv, glas og dug skal afleveres tilbage samme sted indtil kl. 16.30.
Drikkevarer som vand, lemonade, sodavand, alkoholfrie øl, kaffe, te, kakao og champagne kan købes i salgsboderne på festivalpladsen.
Husk tæppe!
Det er også tilladt at medbringe egen madpakke / picnickurv og drikkevarer.
En weekend fyldt med kulturtilbud. Den første weekend i september bliver en weekend fyldt med kulturelle aktiviteter og tilbud: Hørsholm Kommune holder Hørsholm Kulturdag lørdag den 4. september på Hørsholm Ridebane og Museum Nordsjælland/Hørsholm Egns Museum holder Hirschholm Festival søndag den 5. september i Hørsholm Slotshave.
Vi er også med på Hørsholm Kulturdag. Hørsholm Egns Museum vil naturligvis også være med til Kulturdagen, hvor vi sætter vores genbrugspap-værksted op så man kan bygge drømmeslotte som bliver udstillet på Hirschholm Festivalen næste dag.
Vi får også besøg af Rollespilsakademiets Caroline Mathilde og Struensee.
Hirschholm Festivalen er blevet til med økonomisk støtte fra Hørsholm Kommune, Nordea Fonden & Kulturministeriets pulje til publikumsfremmende aktiviteter. Brugte møbler og ting benyttet til staffage på Hirschholm Festivalen er venligst udlånt af Røde Kors Genbrug.
Vi forbeholder os ret til ændringer i programmet. Følg med og læs løbende mere om arrangementet og tilbud på Hirschholm Festival Facebook side.