Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Fotoudstilling Gilleleje: ‘Hvad siger fortiden? – arkæologiske perler fra Nordsjælland’

1. juli 2021 : 7:00 - 9. august 2021 : 23:00

Gratis

Udendørs arkæologisk fotoudstilling ved Gilleleje Havn –  d. 1. juli til d. 9. august.

Hvilken historie fortæller en arkæologisk genstand? Taler den til os? Når man gør et arkæologisk fund, kan man blive overvældet over dets alder, dets tyngde, dets skrøbelighed, dets elegance eller dets håndværksmæssige kvalitet. Man kan blive berørt af tanken om, at sidst et andet menneske rørte ved det, var for mange hundreder eller måske tusinder år siden. Desværre taler genstanden ikke af sig selv, eller rettere den taler ikke umiddelbart et sprog, som man kan forstå. Der skal en tolk til, i dette tilfælde en arkæolog, som kender til genstanden og dens rette sammenhæng.

Fotoudstillingen ‘Hvad siger fortiden?’ præsenterer nogle af Nordsjællands betydeligste arkæologiske genstande, som alle har unikke historier. Tilsammen skaber de en fortælling om en spændende fortid i Nordsjælland. Fundene er imponerende og vil i mange tilfælde blot være smukke at se på, fordi de er spektakulære eller har finurlige detaljer. Andre gange vil lidt baggrundsviden åbne op for fortællingen. Genstandenes skønhed, skrøbelighed og historie er blevet levendegjort i et samarbejde mellem den arkæologiske tolkning og fotografens linse.

Blandt fundene er bl.a. to ud af tre guldmønter fra Christian IV, som er fundet ved Esrum. Mønterne kaldes en dobbelt guldkrone, og er fra 1628. Formentlig findes der kun 10 stk. på landsplan, inklusiv de to mønter ovenfor. RFP betyder Regna Firmat Petas (fromhed styrker rigerne), men i folkemunde hed det sig – Riget Fattes Penge.

Udstillingen skal begejstre og forundre, og vi håber, at du får en følelse af, at fortiden har talt til dig – og at den siger dig noget. Udstillingen er produceret af Museum Nordsjælland. Fotografier: Phillip Nørgaard og Nationalmuseet.

Foto: Nationalmuseet – ca. 400 år gamle guldmønter. Ca. 4 cm i diameter.

Detaljer

Start:
1. juli 2021 : 7:00
Slut:
9. august 2021 : 23:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Kategorier:
,

Arrangør

Museum Nordsjælland

Sted

Stejlepladsen i Gilleleje
Havnevej 16
3250 Gilleleje, 3250 Danmark
+ Google Maps

MENU