Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Foredrag: Ved Sankt Helene Kilde – Danmarks vigtigste helligkilde – også efter reformationen.

25. september 2017 : 18:00 - 19:00

Gratis

Arkæolog Liv Appel fortæller om Danmarks helligkilder, der havde deres storhedstid før reformationen i 1536, hvorefter det blev forbudt at henvende sig til Gud via helgener. Valfarten til Sankt Helene Kilde i Tisvilde var imidlertid så indgroet i befolkningen, at kirken ikke umiddelbart kunne stoppe brugen af denne helligkilde. Derfor valgte kirken i stedet at fokusere på kildevandets indhold af helsebringende mineraler, og man pointerede, at det var Gud – og ikke Sankt Helene – der skulle takkes ved en eventuel helbredelse. Helene Kilde, der ligger på kystskrænten ved Tisvilde, er i disse år truet af erosion, og i den forbindelse er der foretaget en mindre udgravning ved kilden. Arkæologiske undersøgelse ved danske helligkilder hører til sjældenhederne, og udgravningen ved Sant Helene Kilde er desuden interessant idet, den snarere end en tilbagegang tyder på en intensivering af kildekulten i Tisvilde efter reformationen.

Arrangement om Helene Kilde knytter sig til DR’s udsendelsesrække “Historien om Danmark” afsnit 6, år. 1536-1660 der sendes d. 23. september.

Mødested kl. 18.00: Sankt Helene Kilde – adkomst via sti øst for Helenekilde Badehotel, Strandvejen 25, 3220 Tisvildeleje

Detaljer

Dato:
25. september 2017
Tidspunkt:
18:00 - 19:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Museum Nordsjælland

Sted

Sankt Helene Kilde
Strandvejen 25
Tisvildeleje, 3220 Danmark
+ Google Maps

MENU