Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Åbent hus på arkæologiske udgravninger i Favrholm

august 20 : 17:00 - 19:00

50 kr.

Kom helt tæt på en arkæologisk udgravning. Vi holder åbent hus tirsdag d. 20. august. Museets arkæologer viser rundt og fortæller om udgravningerne af landsbyen Egespur.

Smørkilde Bakke – Stadionkvarteret i Favrholm

Museum Nordsjællands arkæologer er gået i gang med den største udgravning nogensinde i museets historie. Der er tale om et enormt område på ca. 12,5 hektar, svarende til 25 fodboldbaner.

Noget af det arkæologerne skal udgrave, er den nedlagte landsby Egespur. Indtil for få år siden kendte vi kun til eksistensen om Egespur ud fra de skriftlige kilder, som fortalte, at landsbyen blev nedlagt i 1558 på kongens ordre. Nu ved vi imidlertid at Egespur opstod allerede i yngre jernalder, i 5-600-årene e.Kr. De skriftlige kilder fra perioden 1300-årene og indtil 1558 antyder, at det var en relativt stor landsby for sin tid, da den bestod af 10 gårde og flere byhuse. Nu må vi så se om det passer med virkeligheden.

Landsbyen var gemt og glemt i mange hundrede år, indtil den blev genfundet i 2016, da den første arkæologiske forundersøgelse viste, at der netop her var mange landsbyspor fra middelalderen på markerne øst for genbrugspladsen. Indtil da havde formodningen været, at Egespur skulle findes i den sydvestlige del af Hillerød, hvor vejen Egespur allé kom til at ligge i starten af 2000’erne. Men nu er vi blevet klogere og er ganske sikre på, at Egespur lå i den fremtidige bydel Favrholm.

Hvad har museet fundet under mulden?

Det faktum, at landsbyen har ligget på samme sted i omtrent 1000 år, medfører, at vi finder mange spor efter tidligere tiders aktiviteter, selvom alt over jordniveau i dag er helt væk. De mange aktiviteter kan ses i huller til de stolper, som har støttet husenes vægge og båret deres tag. Dertil kommer ovne, affaldslag (møddinger), gruber, hvor man har hentet ler til husenes vægge og meget mere.

Ser vi på fundene, så er der allerede dukket et stort materiale op, da landsbyen er blevet afsøgt med detektor gennem de sidste mange år. Der er især fundet mange mønter fra middelalderen, men også spænder, beslag, låse og andet, som afspejler dagligdagen i den 1000-årige periode.

Praktisk

Dato: tirsdag d. 20. august, kl. 17-19.

Pris: 50 kr. for voksne, børn under 18 år gratis. Børn kun i følge med voksen. Køb billet på Nationalparkbooking. Der er begrænsede antal billetter.

Adresse: Indkørsel af grusvej lige nord for Lyngevej 1, Hillerød. Parkering ved skurvogne.

Bemærk: Fodtøj og tøj efter vejrforholdene, hunde ingen adgang. Ikke velegnet for stærkt gangbesværede.

Arkæologerne er ved at undersøge de middelalderlige anlæg, som indtil videre er dukket op under mulden på Smørkilde Bakke.

Detaljer

Dato:
august 20
Tidspunkt:
17:00 - 19:00
Pris:
50 kr.
Begivenhed Kategorier:
, , , ,

Arrangør

Museum Nordsjælland

MENU