23. december: Kravlenissens fader – Frederik Bramming

Af Susan Johnsen

Udklipsark med nisser har man kunnet erhverve sig siden starten af 1900-tallet, men navnet kravlenisser opstod først i 1947 med Frederik Brammings klippeark med kravlenisser. De første to ark blev trykt i 80.000 eksemplarer – og hans nisser kendes på, at de er tandløse, har blå, grøn eller gul trøje, røde gamachebukser og lang hue uden kvast. De blev udgivet på Kunstforlaget Alliance.

Frederik Bramming flyttede 11 år gammel til Amagerbro og kom her på Folmer Bonnéns Tegne- og Maleskole – og her udviklede han sin tegnestil. Han havde som tegner både ansættelse i reklamebranchen, på Grafisk Institut og på Politikens Forlag, hvor han også havde tilknytning til arbejdet med de berømte ‘Hvem-Hvad-Hvor’ opslagsbøger.

Efter besættelsen i Julen 1945 kunne man, før hans kravlenisser kom til verden, erhverve sig en af hans udklipssprællemænd – forestillende Hitler, Goebbels, Göring og Ribbentrop. Disse var udgivet på Carl Stenders forlag.

En medalje lavet af kringle på Görings bryst, hentyder til hans hang til dansk wienerbrød, Ribbentrop er flankeret af en Champagneflaske, fordi han tidligere producerede mousserende vin, og Goebbels har en mikrofon, fordi han var propagandaminister i Hitlers rædselsregime.

Et af Frederik Brammings ark med kravlenisser fra året 1948.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.