19. december: Ved Nytårstid i Nødebo Præstegård

Af Ida Rosenstand Faurholdt

Noget af det mange forbinder med Nødebo, er Scharlings klassiske komedie ‘Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard’, som hører sig julen til. Men selv om det gør ondt at måtte punktere en nostalgisk myte, så har fortællingen om Nicolai, pastor Blicher og de andre karakterer imidlertid ikke noget med selve Nødebo Præstegård at gøre.

Nødebo fik nemlig først sin præstegård i 1903 – hvilket var mange år efter, Scharling skrev manuskriptet til den folkekære bog, der udkom i 1862. Ifølge Scharlings søn blev navnet Nøddebo (stavemåden var dengang med to d’er) valgt, netop fordi der ingen præstegård fandtes i Nødebo.

Lidt inspiration fra Nødebo kan der dog være i teaterstykket. Elith Reumert dramatiserede bogen til en teaterforestilling, og han besøgte ofte Nødebo. Det var ham, der tilføjede den fængende sang: ‘Vejen gaar til Nøddebo’, mens fortsættelsen af sangen ‘hist ved Isefjorden’ viser, at han respekterede ønsket om en fiktiv præstegård. Julekomedien blev opført første gang på Folketeatret i 1888. Den blev en kæmpe succes og er siden blevet filmatiseret flere gange.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Præstegården i Nødebo. Foto: Museum Nordsjælland.