18. december: Juletræet, der altid overlever

Af Anders Dalsager

Hørsholms juletræ har klaret hærværk, storme og energikriser. Gennem årene er det blevet fældet, blæst omkuld og skåret ned. Alligevel står det her igen i år: Det store juletræ på Ridebanen i Hørsholm. Træet er en hyggelig december-tradition, der overlever imod alle odds.

Juletræer trods hærværk

Traditionen med et stort juletræ på Ridebanen i Hørsholm går langt tilbage i forrige århundrede. Og det selvom juletræer ofte har været udsatte på stedet.

Natten til den 21. december 1959 fik et juletræs-salg på Ridebanen besøg af en tyvebande, der kappede toppene af ti juletræer og stjal en stor mængde lyspærer fra gadeudsmykningen. Og i 1976 angreb en gruppe hærværksmænd selve byens store juletræ, som de savede ned, så det lå kuldsejlet på jorden.

Det fik dog ikke Hørsholm til at opgive den årlige opstilling af juletræet, der hver december oplyste Ridebanen og spredte stemning langs Hovedgaden og hen mod kirken og Slotshaven.

Da stormen væltede juletræet

Derfor var der som vanligt masser af juleglæde i Hørsholm, da årets juletræ blev rejst i november 2011. Desværre varede glæden dette år kort, da en storm blæste træet omkuld få timer senere. Heldigvis uden, at forbipasserende kom noget til.

Kommunen var dog fast besluttet på, at det ikke skulle koste julestemningen: Otte dage efter stormen rejste den kommunale forvaltning juletræet på ny, denne gang sikkert forankret i 1,4 kubikmeter beton.

40 juletræer trods energiudgifter

I årene herefter betød Hørsholm Kommunes pressede økonomi dog, at lokalpolitikerne flere gange måtte overveje at spare byens store juletræ væk. Og da energiudgifterne eksploderede oven på Ruslands angreb på Ukraine i 2022, blev besparelsen til virkelighed: Kommunalbestyrelsen besluttede, at den ikke ville opstille et juletræ på Ridebanen.

To lokale initiativtagere, Emilie Inés Larsen og Maria Dahl, fik imidlertid samlet støtte fra en række virksomheder og institutioner, så de kunne stille 40 mindre, oplyste juletræer op på stedet. Ved indvielsen af træerne, der var doneret af Hørsholm Planteskole, var der både børne-skattejagt, gløgg og æbleskiver til de mange fremmødte.

Juletræ-traditionen lever

I år har kommunalbestyrelsen i Hørsholm atter besluttet at opstille et juletræ på Ridebanen. Det kommer til at lyse op gennem hele december. Og det markerer, at juletræet i Hørsholm et en af de mange traditioner i højtiden, der ikke vil dø.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Julestemningen er sikret, når træet er rejst. Her er det juletræet fra 1968, der lyser op på en snedækket ridebane.