Af arkæolog Oliver Fagerholt
Julen er over os, og med den kommer traditioner, hyggelige stunder, gaveræs og ikke mindst julemad og -godter. En af de vigtige ingredienser i både mad og godter er nødder. Nødder i julesmåkagerne, duften af brændte mandler på gågaden, risalamande og brændte kastanjer, for at nævne nogle få eksempler på nøddens betydning i julemaden. Nødderne har dog også for vane at snige sig ind på bordene i juletiden, bare med skallerne på, og derfor kan det være ganske vigtigt med en nøddeknækker! Nu skal I få en kort historie om gamle nødder og en helt særlig nøddeknækker.
Vi skal næsten 10.500 år tilbage i tiden. Her er vi i den første varme periode efter istiden. Isen er væk, og det er rensdyrene, som vi tidligere har jagtet for føde også. Men skovene er begyndt at skyde op på de ellers golde områder, isen har efterladt. Det giver mulighed for helt nye dyrearter at dukke op såsom urokser, kronhjorte og sågar bisoner! Arkæologiske undersøgelser i Nordtyskland og Danmark indikerer dog, at der ikke altid var dyresteg til alle måltider, faktisk kom en stor del af stenalderjægernes føde fra nødder.
Nødder er i dag sjældent noget, der fylder meget i vores diæt, men nødder var for de tidligste mennesker i Nordsjælland en basal fødekilde. Ved arkæologiske undersøgelser ved Troldebakkerne i Helsinge, blev der fundet et gammelt bålsted, som var brugt gentagne gange. Ud over hundredvis af pilespidser og tusinder stykker affald af flint, blev der også fundet store mængder af brændte hasselnøddeskaller. Det er ved kulstof 14-datering af disse brændte nøddeskaller, at vi kan datere fundet til ca. 8500-8300 f.Kr.
Når arkæologerne skal gennemgå genstande fra fortiden, kigger de på former, materiale og mange andre ting. På denne måde beskrives og registreres fund fra arkæologiske udgravninger. Der var dog en enkelt sten, der i felten vækkede undren, for dens form virkede ikke naturlig, og derudover er der intet der tænder en arkæologs nysgerrighed mere end når ‘den ligger godt i hånden’. Derfor blev denne sten af granit nøje undersøgt, og ganske rigtigt, så var stenen på den ene flade fuldstændigt blankslidt og glat. Det er den slags slid en sten får, når den har åbnet flere tusinde nødder. Og stenen var dertil en yderst god forklaring på alle de brændte nøddeskaller, som blev fundet i bålstedet.
Så når du i denne juletid spiser noget med nødder, så send en tanke til vores forfædres kærlighed til nødder og deres helt særlige sten, det er nemlig Nordsjællands ældste nøddeknækker.
Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.