14. december: H.C. Andersen og juletræet

Af Søren Frandsen

H.C. Andersen (1805 – 1875) voksede op i en tid, hvor juletræet var ganske nyt. Det første juletræ i Danmark, vi kender til, blev tændt på Holsteinsborg Gods i 1808. I 1811 blev der hos familien Lehmann i Ny Kongensgade i København pyntet et juletræ. Det vakte så megen opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger op til vinduerne for at kunne se det nye tossede påfund.

Første gang vi hører om H.C. Andersen og juletræet er i 1825, hvor han om formiddagen juleaften hjælper familien Ørsted i København med træet. Efter visitter i løbet af dagen hos flere bekendte var den 20-årige Hans Christian igen hos familien Ørsted for at fejre juleaften.

De første juletræer var pyntede med udklippede hjerter, små julekurve og Dannebrogsflag ordnet som guirlander. I kurvene kunne være sukkergodt, chokolade og æbler, der skabte store forventninger hos børnene, mens små gaver hang ned fra grenene til de voksne.

I 1834 skrev H.C. Andersen om juleaften, at han fra middag til klokken 7 var hos etatsråd Ørsted, hvor der på juletræet ‘voxte mig’, som han udtrykker det, et par dejlige forgyldte sachsiske porcelains kontorkopper samt et digt af Ørsted. I 1847 holdt H.C. Andersen juleaften på den sjællandske herregård Bregentved, hvor han på juletræet fik et glas krus og en løve.

I løbet af 1800-tallet blev gaverne større, og der blev flere af dem. Det betød, at de ikke længere kunne hænge på juletræets grene, men måtte lægges ved siden af eller under træet.

Følg med i Museum Nordsjællands julekalender.

Juletræet på Hørsholm Egns Museum. Foto: Museum Nordsjælland.