Grumme Skæbner: En mørklagt særudstilling i Elværket

31. oktober 2019 : 11:00 - 30. april 2020 : 16:00

25 kr.

Mød grumme og makabre skæbner fra fortiden. Moselig, strandvasker og dobbeltgrave. I stemningen af fortættet grumhed kan du udforske den mørklagte særudstilling med lommelygte eller lanterne.

Onsdag kl. 16-20, fredag-søndag kl. 11-16. Entré: under 21 gratis – ellers 25 kr.

Særudstillingen præsenterer fortidens grumme skæbner. Mød nogle af de døde, som er udgravet i Nordsjælland gennem de sidste 100 år.

Se moseliget fra Gadevang, der blev fundet ved tørvegravning under 2. verdenskrig. Først troede man, at der var tale om en moderne mordsag. Men det blev hurtigt klart, at det var et moselig fra jernalderen, som havde lidt en grum skæbne. Den stakkels mand overlevede en operation i hovedet, men endte alligevel med at blive ofret i mosen.

Ved udgravningerne forud for supersygehuset dukkede der et skelet op i kanten af Salpetermosen. Denne gang var der tale om et 5500 år gammelt moselig. Den ca. 30 år gamle mand var blevet dræbt med et pileskud i kroppen og et økseslag i baghovedet, inden han var nedlagt i mosen, som dengang var en åben sø.

Den engelske strandvasker, fra starten af 1800-årene blev fundet på stranden ved Skt. Helene Kilde for nogle år siden. Strandvaskerens hoved var forsvundet, måske allerede inden han skyllede i land? Til gengæld var der lagt en stor sten oven på kroppen, som skulle forhindre, at han gik igen; noget man frygtede på dette tidspunkt.

Dobbeltgraven fra Nivå. For ca. 8000 år siden er en halt mand blevet lagt ned i en ældre grav, som rummede en kvinde. Manden har lidt af stærke smerter og har sandsynligvis dårligt kunnet halte afsted, på grund af et skævt sammenvokset brug på lårbenet. Meget tyder på, at han ikke har kunne overleve, efter at hans forsøger er død.

Halloween i Elværket

Udstillingen åbnes på Halloween, torsdag d. 31. oktober. Borgmester Kirsten Jensen klipper snoren kl. 15, hvorefter der vil være reception.

Fra kl. 16-20 fejrer vi Halloween, hvor udstillingen er udsmykket med endnu flere døde mennesker, afhuggede lemmer, græskarhoveder og andet godt.
Der er slik til alle børn som tør tage turen rundt i museet på ‘rasleturen’ rundt i Hillerød på Halloween.

Start:
oktober 31 : 11:00