Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

[MIDLERTIDIGT LUKKET] Grumme Skæbner: En mørklagt særudstilling i Elværket

1. januar 2020 : 11:00 - 10. marts 2020 : 16:00

25 kr.

Udstillingen er midlertidigt lukket.

Mød grumme og makabre skæbner fra fortiden. Moselig, strandvasker og dobbeltgrave. I stemningen af fortættet grumhed kan du udforske den mørklagte særudstilling med lommelygte eller lanterne.

Entré: under 21 gratis – ellers 25 kr.

Fortidens grumme skæbner

Særudstillingen præsenterer fortidens grumme skæbner. Mød nogle af de døde, som er udgravet i Nordsjælland gennem de sidste 100 år.

Se moseliget fra Gadevang, der blev fundet ved tørvegravning under 2. verdenskrig. Først troede man, at der var tale om en moderne mordsag, men det stod hurtigt klart, at det var et moselig fra jernalderen, som havde lidt en grum skæbne. Den stakkels mand overlevede en operation i hovedet, men endte alligevel med at blive ofret i mosen.

 

Ved udgravningerne forud for supersygehuset dukkede der et skelet op i kanten af Salpetermosen. Denne gang var der tale om et 5500 år gammelt moselig. Den ca. 30 år gamle mand var blevet dræbt med et pileskud i kroppen og et økseslag i baghovedet, inden han var nedlagt i mosen, som dengang var en åben sø.

Den engelske strandvasker, fra starten af 1800-årene blev fundet på stranden ved Skt. Helene Kilde for nogle år siden. Strandvaskerens hoved var forsvundet, måske allerede inden han skyllede i land? Til gengæld var der lagt en stor sten oven på kroppen, som skulle forhindre, at han gik igen – noget man frygtede på dette tidspunkt.

Og så er der dobbeltgraven fra Nivå. For ca. 8000 år siden er en halt mand blevet lagt ned i en ældre grav, der rummede en kvinde. Manden har lidt af stærke smerter og har sandsynligvis dårligt kunnet halte afsted, på grund af et skævt sammenvokset brud på lårbenet. Meget tyder på, at han ikke har kunnet overleve, efter at hans forsørger er død.

Kort intro til udstillingen fra TV2 Lorry

Arkæologisk udstilling grumme skæbner

 

 

Detaljer

Start:
1. januar 2020 : 11:00
Slut:
10. marts 2020 : 16:00
Pris:
25 kr.
Begivenhed Kategorier:
, ,

Arrangør

Museum Nordsjælland

Sted

Elværket
Frederiksgade 11
Hillerød, 3400
+ Google Maps

MENU