Kong Georgs Vej i Smidstrup

Grækenlands Kong Georg I lægger navn til vej i Hørsholm

Af Anders Dalsager, Hørsholmarkivet

Det er let at gætte grunden til nogle vejnavne. Andre kræver en længere forklaring. Kong Georgs Vej i Smidstrup hører til den sidste gruppe. For oprindelsen til navnet stammer helt tilbage fra dengang, den græske konge havde sommerbolig på stedet.

Kong Georg af Grækenland på en bænk uden for Smidstrup Slot i slutningen af 1800-tallet.

Landsted skulle kurere kongelig hjemve

I 1888 købte Kong Georg I af Grækenland det fornemme landsted Smidstrupgaard på Rungsted Strandvej 21. Det inkluderede både landbrugsbygninger fra 1700-tallet og en nyere hovedbygning med tårne i tilstræbt, gotisk middelalderstil. Her boede kongen i talrige somre indtil starten af 1900-tallet.

Årsagen til den græske konge-indflytning var dengang ligetil at forstå. Kong Georg var nemlig født som den danske prins Vilhelm i 1843, og han voksede op i København som søn af den senere, danske kong Christian IX. Efter at han som 18-årig overtog den græske trone, savnede han imidlertid Danmark, Nordsjælland og København. Derfor vendte han årligt tilbage til danske omgivelser, og fra 1888 blev det med base i det eksklusive Smidstrupgaard, hvis gotiske hovedbygning hurtigt fik betegnelsen ‘Smidstrup Slot’.

Stik af Smidstrup Slot fra bogen ‘Danske Billeder for Skole og Hjem I’, 1895.

Hellenernes konge satte præg på Smidstrup

Den græske konges sommer indflytninger skabte i årtier opmærksomhed. De betød, at Smidstrup ofte var præget af både græske livvagter, danske politibetjente og talrige kongelige gæster fra ind- og udland.

Efterhånden som Nordsjælland udviklede sig til eftertragtet forstadsområde til København, skadede det heller ikke priserne på byens grunde, at de lå nær en kongelig sommerbolig.

Kong Georg I delte i lange perioder sine ophold i Danmark mellem Smidstrup og det historiske Bernstorffs Palæ i Bredgade. I 1911 afhændede kongen dog Smidstrupgaard og Smidstrup Slot, der herefter blev brugt til forskellige formål.

Det tidligere så fornemme Smidstrup Slot i forfald, 1960’erne.

Slottet forsvandt, mens kongen huskes

Selvom Smidstrup Slot var en bevaringsværdig bygning, blev den op igennem 1900-tallet ramt af et voldsomt forfald. I 1960’erne styrtede en del af taget sammen.

I 1969 førte det til, at den tidligere så fornemme bygning blev revet ned, hvorefter en del af området blev udstykket til parcelhusgrunde.
Kongens ophold huskes dog, da sidevejen nær slotsgrunden blev døbt Kong Georgs Vej. Følger man denne vej fra Rungsted Strandvej, kan man stadig få et flot indblik til det historiske Smidstrupgaard tilbage fra 1700-tallet. Bygningerne herfra er heldigvis fornemt bevaret i dag, selvom den senere hovedbygning – slottet – er forsvundet.

Smidstrup Slot på postkort fra starten af 1900-tallet.

Kongen endte sine dage på grund af attentat

Kong Georg selv kom kun til at leve i få år efter salget af Smidstrup-ejendommen. I 1913 blev han skudt af en attentatmand i det altid urolige Grækenland, og han døde kort herefter.

Det skulle dog ikke forhindre, at han endte med at blive den længst regerende græske konge i moderne tid. Kong Georgs efterkommere kom aldrig op på at regere i de næsten 50 år, han sad på tronen. I 1974 blev Kong Georgs oldebarn, Konstantin II, afsat efter en folkeafstemning, hvor næsten 70% af grækerne stemte for indførelsen af en republik.

Årene fra 1969-1974 blev dermed afslutningen på perioden, hvor der var et slot i Smidstrup og en konge af Grækenland.

Græsk litografi af det dødelige attentat mod Kong Georg I i Thessaloniki, 1913. Wikimedia Commons.

Læs mere om


Tags: , ,