Laugø Smedje

Lyden af hammerens slag mod det hvidglødende jern, essens hvæsen og lugten af stenkul. Smedens arbejde med at forme jern og stål til redskaber taler til alle sanser og fantasien, når man står der i halvmørket og følger processen. Principperne har været de samme i over 2000 år – opvarmet jern kan formes og hærdes, hvis man ved hvordan.

Smeden har til alle tider været en vigtig person i landsbyen. Han kunne bl.a. lave nyt værktøj, smede søm og beslag, sko heste eller reparere værktøj og hestevogne. I dag har industrialiseringen indhentet smeden. Vi køber vores værktøj, søm og beslag i byggemarkedet, maskiner har afløst hesten som trækkraft på marker og veje og vi får ikke repareret ret mange ting længere. Heldigvis kan man stadig opleve magien i smedjen i Laugø, hvor et par seniorsmede demonstrerer det gamle håndværk.

Indhold

Smedene i Laugø Smedje vil fortælle om smedens arbejde i gamle dage – hvad lavede han og hvilke ting havde man brug for i landsbyen? Der vil også være plads til refleksion over spørgsmål som forskellen på gamle dage og nu, hvorfor man ikke bare købte tingene osv.

Og så introduceres eleverne naturligvis også til smedehåndværket: Hvilke råmaterialer skal man bruge, hvordan gør man, hvad skal man passe på osv. Efterfølgende får alle elever mulighed for at smede en lille ting med hjælp af smedene.

Da der er begrænset med plads i smedjen, og kun to elever kan prøve at smede af gangen, vil det være nødvendigt at dele klassen op i to mindre hold. Mens det ene hold smeder, kan det andet gå en tur i den lille landsby Laugø, hvor der ligger flere gårde, småhuse og et gadekær, som har rødder langt tilbage i tid.

Klassetrin: 4.-10. klasse samt ungdoms- og erhvervsuddannelser. Der er max. plads til en klasse af gangen.

Sted: Laugø Byvej 2, Laugø, 3200 Helsinge. Der er 1 km til Troldebakkerne St. på Gribskovbanen.

Tidspunkt: Hverdage i uge 19-41. Skolebesøg kun efter aftale.

Varighed: Afhænger af antallet af elever: Ved 18 elever ca. 2 timer, ved 25 elever ca. 3 timer.

Praktisk: Smedning er snavset arbejde, så praktisk tøj anbefales.  Læs om sikkerhed og påklædning her.

Der er mulighed at spise madpakker i haven. Der er adgang for kørestole i smedjen, men der er kun almindelige toiletter.

Tilmelding til en af følgende smede:

Kai Illemann kai@illemann.nu Tlf. 2143 7533

Ole Widriksen widriksen@gmail.com

Jens Bach jensbach29@gmail.com

Bent Hansen hansen2.dk@gmail.com

Allan Thomsen allanthomsenprivat@gmail.com

Tips: Der er udgivet en lille folder om Laugø Smedje, som du kan hente her.