Gilleleje Museum

Åbningstider og adresse

 Torsdag – søndag, kl. 11-16.

➤ Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis.
➤ Østergade 20, 3250 Gilleleje. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5837 i åbningstiden.

Oplev det gamle Gilleleje

Oplevelser
Sommerbesøg i Gilleleje? Slå vejen forbi Gilleleje Museum. Tag børn og bedsteforældre med på en spændende rejse gennem historien. Besøg den gamle skolestue, hvor pulte og kridttavler tager jer tilbage i tiden. En oplevelse, der skaber samtaler på tværs af generationer.
Tag på ferie som i 1950’erne og 1960’erne – se et meget lille sommerhus og ferielejlighed.

Få indblik i fiskernes hårde og farlige liv på naturens betingelser i Skibshallerne. Gå rundt i de små stuer i Det Gamle Fiskerhus. Lær om jødernes dramatiske flugt fra Gilleleje i oktober 1943, og se en af de joller, som blev brugt til flugten.

Gilleleje Museum er et godt start- eller slutpunkt for ture rundt i Gilleleje. I den smukke frugthave kan I slappe af og nyde omgivelserne. Cafeen sælger kaffe, te, saftevand og kage og I er også velkomne til at medbringe egen mad.

I kan også gå tur ad Fyrstien til Nakkehoved Fyr.

Fiskeri på Nordkysten
Gennem tusinder af år har menneskene ved Nordsjællands kyst udnyttet havets mange ressourcer i kampen for overlevelse. I Skibshallerne kan du opleve de mange spændende facetter af livet ved havet – se, hvordan fiskeriet efter f.eks. rødspætter, sild, torsk og ål blev tilrettelagt efter årets gang og lokale forhold i de forskellige fiskerlejer.

Skibshallerne rummer nogle af landets ældste intakte fiskerjoller, som fiskerne måtte søsætte direkte fra stranden, før der blev anlagt havne. Se vores samling af flotte skibsmodeller, og modeller af de vigtigste former for fiskeri op gennem tiden.
Hvordan fandt man rundt på havet og huskede de gode fiskesteder, før man fik moderne navigationsmetoder? Det kan du også finde ud af i udstillingen.

Det gamle Gilleleje
Det gamle fiskerhus viser hvordan en fiskerfamilierne boede i 1800-tallet og i den gamle skolestue kan I opleve hvordan en skole så ud på oldefars tid. Ferielejlighederne står som de blev indrettet i årene op til 1930 og viser, hvordan man holdt sommerferie i Gilleleje før i tiden.

Oktober 1943
I oktober 1943 flygtede mange danske jøder til Gilleleje og omegn for at prøve at komme videre til Sverige, fordi tyskerne var ude efter dem.

Fiskerne sejlede dem over i løbet af de mørke nætter og ofte i hårdt vejr, under konstant fare for at blive opdaget af tyske patruljebåde. Heldigvis lykkedes det for de fleste af jøderne at undslippe til Sverige.
Andre var uheldige og blev taget af tyskerne, f.eks. dem, der gemte sig på loftet af Gilleleje Kirke, som ligger lige ved siden af museet. En del af dem, der blev taget, endte i koncentrationslejre, hvor flere døde.

Se den lille fiskerjolle, der blev brugt til at sejle adskillige jøder fra Villingebæk øst for Gilleleje og ud til en fiskekutter, der sejlede dem videre til Sverige.

Cafe & butik
Kaffe, te, saftevand og kage sælges i cafeen – og du er også velkommen til at medbringe egen mad og spise i den gamle frugthave. Museumsbutikken har gammeldags legetøj, slik, sommertøj fra Chimono og Linen by Krebs, glasfigurer, plakater og ophæng m.m.

Book et besøg

➤ Åben efter aftale. Kontakt os for booking af særarrangementer og rundvisninger i museets udstillinger. Tlf. 7217 0240 / post@museumns.dk.

➤ Ingen parkering ved museet, brug byens parkeringspladser. Kort stop ved museets indgang tilladt for handicappede og gangbesværede.

➤ Dele af Gilleleje Museum er ikke handicap-egnet pga. bakket terræn og trapper. Der er adgang for kørestolsbrugere fra Østergade 20 til haven, caféen og den nederste del af udstillingerne – skolestuen, ferieboligerne og udstillingen om oktober 1943.
➤ Skoletjenesten er åben hele skoleåret.

Åbningstider

Torsdag – søndag, kl. 11-16 uden for ferier.

➤ Alle dage i skolernes ferier og på helligdage.
Efterårsferie d. 12. oktober – 20. oktober.
Sæsonlukket fra oktober – maj.

Parkering

Parkering på havnen ved Gilleleje Sejlklub eller på andre offentlige p-pladser i byen.

Fotos: Martin Kunzendorf og Museum Nordsjælland.