Elværket

Praktisk

➤ Åbningstider
01. april – 30. oktober: torsdag-søndag kl. 11-16.
Åbent i efterårsferien.

➤ Frederiksgade 11, 3400 Hillerød. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5830 i åbningstiden.

➤ Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis.

➤ Omvisning efter aftale. Kontakt museet post@museumns.dk / 7217 0240.

Gratis parkering bag museet.

➤ Handikap-egnet og handicaptoilet.

Skoletjenesten er åben hele skoleåret. Skoletjenesten er åbent hele året. Læs mere om undervisningstilbud i udstillingerne.

Sommer og Sol, aktiviteter for børn

Vil du have solskin i din sommerferie? Så gælder det om at få vejrguderne på din side. I Elværket kan du lære om alverdens solguder og måske lære et par tricks til, hvordan du gør dem glade, så det kan blive vejr til strand, is og badeture.

I anledningen af skolernes sommerferie er der ekstra aktiviteter for børn og barnlige sjæle.

I dag er solen ikke en væsentlig del af vores religion eller vores verdensopfattelse. I stedet dyrker vi solen ved at tage på stranden eller at have solceller på tagene. Men i andre religioner og kulturer var – og er – dyrkning af solen anderledes alvorlig, og solen spiller en central rolle, da den opfattes som livsvigtig.

I mange tilfælde blev soldyrkelse forbundet med ofringer, og myterne forklarede, hvordan solen blev til, og hvor stor en kraft den var.
I Elværket kan du gå på opdagelse i forskellige former for soldyrkelse fra flere forskellige kulturer, og måske der er mulighed for at foretage et lille offer, så solen kan skinne hele sommeren.

Særudstillinger

Elværket i Hillerød danner ramme om skiftende særudstillinger og arrangementer.

Udstilling: ‘Døre til en anden virkelighed – Tro og overtro i fortiden’

Den arkæologiske særudstilling ‘Døre til en anden virkelighed – tro og overtro i fortiden’ i Elværket Hillerød er en fantasifuld præsentation af forskellige trosforestillinger i fortiden, som meget ofte har tråde helt op i vores nutid. Der er genstande fra hele Nordsjælland, hvoraf nogle er af guld, som vi til lejligheden har lånt fra Nationalmuseet.

01. april – 30. oktober: torsdag-søndag kl. 11-16.

Udstillingen er for alle. Der er plads til fordybelse, og der er plads til at gå på opdagelse. Der er låger, der kan åbnes og lukkes, og der er muligheder for at smugkigge gennem nøglehuller. Endelig er der en eventyrbog, som børn og barnlige sjæle kan bruge som inspiration til at gå på opdagelse i de spændende ting, der er udstillet.

Museet følger gældende Corona restriktioner.

Om museet

Elværket i Hillerød ligger centralt i Kulturaksen – få minutters gang fra Slotsarkaderne, gå-gaden og biblioteket. Bygningen er tidligere elværk og nu huser den smukke højloftede turbinehal skiftende særudstillinger med fokus på kultur, kunst og historie i Nordsjælland.

Bygningen er fra 1909 og bygget af ingeniør J.P. Spangenberg. Det ‘hvide lys’, som man kaldte elektriciteten skulle anvendes til belysning og erstatte petroleumslamper og gaslys. Men snart blev el også anvendt til motordrift, køkkenmaskiner og komfurer. Store turbiner fyldte elværkets centrale rum, der i dag er særudstillingshal.

Bygningens stramme nyklassicistiske arkitektur med rødt murværk og hvide småsprossede vinduer er særdeles velbevaret. Den harmoniske bygning er en lille historisk perle i Hillerød.