Elværket

Ad Libitum – måltidet gennem 8000 år

Museum Nordsjælland kigger ind i danskernes spisevaner gennem de sidste 8000 år i den nye særudstilling: Ad libitum.

➤ Åbningstider: Torsdag til søndag, kl. 11-16. 

04. januar – 31. oktober.
Pinseferie: d. 16. – 20. maj
Efterårsferie: d. 10. – 20. oktober

➤ Frederiksgade 11, 3400 Hillerød. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5830 i åbningstiden.

Ad Libitum – måltidet gennem 8000 år

Udstillingen viser udpluk af 8000 års madhistorie og tager udgangspunkt i emner som fiskeri og jagt, naturmedicin før og nu og måltidet som social begivenhed.

Emnet mad har til alle tider været fundamentalt for vores overlevelse, men er også vigtig i forhold til social adfærd og magtmiddel. Dette er stadig gældende i dag, og aktualiteten i bæredygtige afgrøder, klima og hvad vi spiser, tales ind i udstillingen, som på den måde bygger bro mellem fortid og nutid.

Fremtidens store klimaudfordringer gør, at vi igen må begynde at basere vores kost på planter. Som en del af udstillingens sanselige udtryk er udstillingens midtpunkt en 3 meter høj kunstinstallation af kunstneren Laura Finne. Kunstværket skal illustrere en direkte forbindelse imellem fortid og fremtid, som et omvendt ‘ormehul’ af korn og planter, som er inspireret af sommerens grøftekanter og gule marker.

Kunstinstallation af Laura Finne.

I loungeområdet kan man slappe af, og for dem der har lyst, er det muligt at udstille egne hæklede madvarer – tag gerne hækletøjet med og nyd en pause fra hverdagens stress og jag. I loungeområdet er udgangspunktet for de udstillede hæklerier ‘løgets historie’ – en finurlig historie om den lille men betydningsfulde grøntsag, som har været omgivet af myter tilbage fra oldtiden.

Ad Libitum kan opleves fra 3. oktober 2023 og frem til 2025. Sideløbende med udstillingen vil der året igennem være Vip-arrangementer, foredrag, sanketure, børneaktiviteter og meget mere.

Praktisk

➤ Åbningstider: Torsdag til søndag, kl. 11-16. 

04. januar – 31. oktober.
Pinseferie: d. 16. – 20. maj
Efterårsferie: d. 10. – 20. oktober

➤ Frederiksgade 11, 3400 Hillerød. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5830 i åbningstiden.

➤ Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis.

➤ Omvisning efter aftale. Kontakt museet post@museumns.dk / 7217 0240.

2 timers gratis parkering bag museet. Husk P-skive. Handikap-egnet og handicaptoilet.

Skoletjeneste alle hverdage: se forløb her

Særudstillinger

Elværket i Hillerød danner ramme om skiftende særudstillinger og arrangementer.

Om museet

Elværket i Hillerød ligger centralt i Kulturaksen – få minutters gang fra Slotsarkaderne, gå-gaden og biblioteket. Bygningen er tidligere elværk og nu huser den smukke højloftede turbinehal skiftende særudstillinger med fokus på kultur, kunst og historie i Nordsjælland.

Bygningen er fra 1909 og bygget af ingeniør J.P. Spangenberg. Det ‘hvide lys’, som man kaldte elektriciteten skulle anvendes til belysning og erstatte petroleumslamper og gaslys. Men snart blev el også anvendt til motordrift, køkkenmaskiner og komfurer. Store turbiner fyldte elværkets centrale rum, der i dag er særudstillingshal.

Bygningens stramme nyklassicistiske arkitektur med rødt murværk og hvide småsprossede vinduer er særdeles velbevaret. Den harmoniske bygning er en lille historisk perle i Hillerød.