Laugø Smedje

Arbejdende værksted

Se smedene arbejde – og hør historien om ‘væltepeter’.

Der er også mulighed for at købe små ‘lykke hestesko’. Hestesko er i folketroen regnet for effektivt middel mod spøgelser, trolde, hekse og folk med onde hensigter – de blev holdt væk af jernets magiske kraft. Man kan både hænge hesteskoen med buen nedad, så ikke ‘lykken løber ud’ og opad som en ‘lykkens port’.

Praktisk

Se aktuelle åbningstider her. Laugø Byvej 2, Laugø, 3200 Helsinge, 7217 0240. Der er adgang til smedjen for kørestolsbrugere, men ingen handicaptoilet.

Gratis adgang. Årskort til alle Museum Nordsjællands udstillinger koster kr. 70. Kan købes på udstillingsstederne eller på VisitNordsjælland.

Besøg skoletjenesten for undervisningstilbud i Laugø Smedje.


 

Om Smedjen

Der har i mere end hundrede år været smedje i den nuværende bygning. Smedehvervet kan spores tilbage til 1600-tallet i byen.

Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, hvor sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen. Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk. Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, således at kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.

Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge kommune købte smedjen af enken. Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.