Laugø Smedje

Praktisk

➤  Åbningstider
Efterårsferien, tirsdag d. 18 oktober – torsdag d. 20 oktober, kl. 11-16.

➤ Laugø Byvej 2, Laugø, 3200 Helsinge, 7217 0240.

➤ Gratis adgang.

➤ Handikap-egnet adgang til smedjen, men ingen handicaptoilet.

Besøg skoletjenesten for undervisningstilbud i Laugø Smedje.

Arbejdende værksted

Se smedene arbejde – og hør historien om ‘væltepeter’. Der er mulighed for at købe små ‘lykke hestesko’. Hestesko er i folketroen regnet for effektivt middel mod spøgelser, trolde, hekse og folk med onde hensigter – de blev holdt væk af jernets magiske kraft. Man kan både hænge hesteskoen med buen nedad, så ikke ‘lykken løber ud’ og opad som en ‘lykkens port’.

Museet følger gældende Corona restriktioner.

Om Smedjen

Der har i mere end hundrede år været smedje i den nuværende bygning. Smedehvervet kan spores tilbage til 1600-tallet i byen.

Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, hvor sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen. Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk. Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, således at kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.

Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge kommune købte smedjen af enken. Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.