Nakkehoved Fyr

Fyrhistorie, hav og natur

Nyd udsigten, leg på stranden, se de høje skrænter og besøg Fyrhistorisk Museum. Nakkehoved Fyr ligger i naturskønt område med en fantastisk udsigt over Øresund og Kattegat fra fyrtårnet. Et oplagt mål for gåtur langs vandet ad Fyrstien.

Frokosten kan spises i det fri ved fyret eller nydes på Fyrkroen. Der er borde og bænke omkring fyret, så man kan nyde medbragte mad. Fyrhistorisk Museum fortæller om fyrets historie og dansk fyrvæsen.

Det mindre Nakkehoved Østre Fyr er også åbent for publikum når vejret tillader det.

Praktisk

Fyrvejen 25 A, 3250 Gilleleje, 7217 0240. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5834 i åbningstiden.

Desværre ikke handicap-egnet.

Få din vejvisning

Vis afstand i

Brug min placering til at finde den nærmeste serviceudbyder i nærheden af ​​mig

Adresser og åbningstider: 0
Indlæser...

Rutevejledning

Entré: 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Grupperabat: 50% (minimum 20 voksne). Omvisning efter aftale.
Årskort til alle Museum Nordsjællands udstillinger koster kr. 70. Kan købes på udstillingsstederne eller på VisitNordsjælland.

Museumsbutik: Souvenirs, gammeldags legetøj, bøger, postkort og plakater. Kolde og varme drikke.

Besøg skoletjenesten for undervisningstilbud på Nakkehoved Fyr.

Museet følger gældende Corona restriktioner.

HUSK

Udsigten er smuk – men kik også ned. Vær forsigtig og ansvarlig når du færdes ved de stejle skrænter. Færden i område er på eget ansvar.

Om Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved

‘At se det Smukkeste, det havde man os lovet – vi saae det også, da vi kom til Nakkehoved.’

Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved beskriver dansk fyrvæsens udvikling fra 1500-tallet til fyrenes nuværende automatisering. Nakkehoved-fyrene er tegnet af arkitekt G.D. Anthon, og blev bygget i 1772. Begge fyr er murede, firkantede fyr, sammenbygget med gavlen på fyrpasserboliger. I dag er det kun det vestlig fyr som bruges og det kan i klart vejr ses ca. 40 km væk.

Nakkehoved østre og vestre fyr blev etableret for at lede skibsfarten forbi de farlige grunde ved Gilleleje, der ofte førte til strandinger.

Christian Faber, der var fyrmester på Nakkehoved i perioden 1824 til 1845, etablerede i 1830erne et have anlæg ved Østre Fyr. Fabers Have blev berømt og fra midten af 1800-tallet et populært udflugtsmål for kongelige og det bedre borgerskab, der nød den flotte havudsigt og det fantastiske kystlandskab.

De to velbevarede fyr på Nakkehoved er en sjældenhed både nationalt og internationalt og er derfor fredet.

Fyrenes funktioner i dag

Nakkehoved Vestre Fyr er stadig en del af fyrbetjeningen i de danske farvande. Det Østre Fyr er ført tilbage til sit udseende år 1800 og kan besøges i museets åbningstid. NB: Midlertidigt lukket pga. reparationsarbejde.

Nakkehoved Fyrlaug er tilknyttet Fyrhistorisk Museum og afholder løbende arrangementer.