Hørsholm Egns Museum

Stenalderjægere, Hirschholm Slot og Lokalarkiv

Stå ansigt til ansigt med 5 årig dreng der levede i stenalderen. Se de spændende arkæologiske fund – redskaber og modeller af bosteder. Hop frem i tiden til det smukke, men nu forsvundne, Hirschholm Slot og oplysningsmanden Struensee’s liv.  Gå tur i slotsparken og nyd de smukke træer, søen og kirken.

Besøg Hørsholm Lokalarkiv – se spændende gamle fotos fra Hørsholm og måske din egen familie?

Udstilling: 1770 – Slottet, Struensee og Trykkefriheden

Hørsholm var centrum for vigtige Danmarkshistoriske begivenheder i 1700-tallet. På det nu forsvundne Hirschholm Slot lod kongens livlæge, J. F. Struensee, sig udnævne til greve for at tilrane sig magten og reformere samfundet efter oplysningstidens ideer. Herfra offentliggjorde han forordningen om trykkefrihed, der ophævede al censur i kongeriget, og her var han dronningens elsker.

Udstillingen har åbent til 26. december 2021, tirsdag – fredag, kl. 12-16, samt lørdag og søndag kl. 11-16.

Udstillingen fortæller historien om det pragtfulde Hirschholm Slot, der dannede ramme om den berømte kærlighedsaffære mellem dronning Caroline Mathilde og Struensee. Det endte på tragisk vis med den unge dronnings forvisning og Struensees brutale henrettelse.

Et særligt tema i udstillingen er Struensees ophævelse af censur og indførelse af trykkefriheden. Her kommer museets fine samling af trykkefrihedsskrifter og folkelige satiretryk i spil. De tre vilde år, som trykkefrihedstiden bliver kaldt, varede fra 1770 til 1773.

Historien om trykkefrihedstiden er fortællingen om sladderpressen, der fik frit løb, men også fortællingen om, hvordan de tre år uden censur fik etableret en fri offentlig debat – både som realitet og ideal, og med mange lighedspunkter til nutidens debat på sociale medier. Udstillingen trækker tråde op til nutidens debat og den aktuelle situation for ytringsfriheden ved at vise unge gymnasieelevers tolkninger af debatten i billedform. Information om udstillingen.

Praktisk

Sdr. Jagtvej 2, 2970 Hørsholm, 7217 0240. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5835 i åbningstiden.

Handikap-egnet i udstillingen, men ingen handicaptoilet. Omvisning og særåbning efter aftale.

Få din vejvisning

Vis afstand i

Brug min placering til at finde den nærmeste serviceudbyder i nærheden af ​​mig

Adresser og åbningstider: 0
Indlæser...

Rutevejledning

Entré: 40 kr. Årskort til alle Museum Nordsjællands udstillinger koster kr. 70. Kan købes på udstillingsstederne eller på VisitNordsjælland.

Museumsbutik sælger bøger og postkort.

Besøg skoletjenesten for undervisningstilbud på Hørsholm Egns Museum.

Museet følger gældende Corona restriktioner.

Om museet

På Museum Nordsjælland i Hørsholm kan man møde stenalderjægerne fra Nivåfjorden i form af grave med 7.500 år gamle skeletter, redskaber og modeller af deres bosteder. Du kan også hilse på en 5-årig stenalderdreng. Hans skelet regnes for det bedst bevarede barneskelet fra den tid og det har gjort det muligt at rekonstruere drengens ansigt.

Læs mere om arkæologisk forskning på siderne om Stenalderjægere ved Nivå.

Man kan også opleve udstillingen om det smukke, men nu forsvundne, Hirschholm Slot. Her er modeller, planer og enkelte genstande fra slottet og man kan følge slottets udvikling fra borg til kongeslot. Med til historien om Hirschholm slot hører udstillingen om oplysningsmanden Struensee. I udstillingen kan man se skrifter, tegninger og billeder fra rettergangen og hetzen mod ham.