Praktisk
➤ Åbningstider
04. februar – 29. oktober: onsdag, lørdag, søndag, kl. 11-16.
2. pinsedag – mandag d. 29. maj, hele efterårsferien uge 42.
➤ Sdr. Jagtvej 2, 2970 Hørsholm. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5835 i åbningstiden.
➤ Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis.
➤ Omvisning efter aftale. Kontakt museet post@museumns.dk / 7217 0240.
➤ Handikap-egnet i udstillingen, men ingen handicaptoilet.
➤ Skoletjenesten er åben hele skoleåret.
Find rundvisninger og arrangementer i Hørsholm.
Besøg den smukke slotshave, hvor Hirschholm Slot lå og fornem fortidens storhed. Hørsholm Lokalarkiv ligger også ved museet.
Museumsbutik sælger bøger og postkort.
Tegneserietegner Karoline Stjernfelt: ‘Keep me innocent’
Særudstilling om tegneren Karoline Stjernfelts prisbelønnede tegneserie ‘I morgen bliver bedre’. Udstillingen viser et rigt udvalg af Stjernfelts vidunderlige tegninger og beskriver hendes arbejde med danmarkshistoriens mest berømte kærlighedsdrama, trekantsdramaet om Struensee, Caroline Mathilde og Christian 7.
Aktiviteter for børn: udklædning, tegne på papir og skrive hilsen på vindue.
Stjernfeltudstillingen kan ses til og med d. 29. oktober 2023.
Hirschholm Slot og Trykkefrihedstiden
Museets permanente udstilling fortæller om Trykkefrihedstiden 1770-73 og Hirschholm Slot. Hør om skandalerne, der førte til Struensees henrettelse og dronning Caroline Mathildes landsforvisning – og i sidste ende til slottets fald.
Udstillingen viser genstande og inventar fra det nedrevne Hirschholm Slot. Kom tæt på historien om lægen J. F. Struensee og den unge dronning Caroline Mathilde, der i sommeren 1771 udlevede deres kærlighedsaffære, samtidig med at Struensee reformerede landet efter oplysningstidens idealer.
Om museet
Hørsholm Egns Museum danner ramme om skiftende særudstillinger og arrangementer.
Oplev den permanente udstilling om det smukke, men nu forsvundne, Hirschholm Slot. Du kan se modeller, planer og genstande fra slottet og følge udviklingen fra borg til kongeslot. Med til historien om Hirschholm slot hører oplysningsmanden Struensee. I udstillingen kan man også se skrifter, tegninger og billeder fra rettergangen og hetzen mod ham.
I 1770 indførte Danmark som det første rige i verden fuld lovfæstet ytringsfrihed. Det udløste tre begivenhedsrige år frem til 1773, der blev kendt som ‘Trykkefrihedstiden’. Selvom perioden var kort, satte den sig varige spor.
Mange af skrifterne fra Trykkefrihedstiden handler om Struensees egen person og kendes som smædeskrifter. De omhandlede blandt andet hans forhold til dronningen. Struensee blev ramt af sin egen lovgivning som af en boomerang. Det var helt nyt, at offentligheden åbent kunne debattere de politiske begivenheder med skrifter for og imod.
Struensee blev dømt for majestætsfornærmelse og henrettet den 28. april 1772. Trykkefriheden blev indskrænket allerede under Struensee, men efter hans fald begrænsedes den yderligere. Fra efteråret 1773 kunne politimyndighederne ved lov forbyde skrifter og uddele bøder uden retssag. Med denne lov ophørte trykkefrihedstiden.
De tre år uden censur havde imidlertid etableret en fri offentlig debat både som realitet og ideal. Omtrent 75 år efter blev ytringsfriheden lovfæstet i Grundloven af 1849.