Hørsholm Egns Museum

PH – uromager i Usserød

➤ Åbningstider: 13. april – 30. oktober: onsdag, lørdag – søndag, kl. 11-16.

➤ Sdr. Jagtvej 2, 2970 Hørsholm. Museumsværten kan kontaktes på 6181 5835 i åbningstiden.

➤ Entré: voksne 40 kr. Børn og unge under 18 år gratis.

Ny særudstilling bringer publikum tæt på samfundsrevseren Poul Henningsen, der fra 1948 til sin død i 1967 boede i Usserød.

Poul Henningsen bliver vi aldrig færdige med – hverken i Hørsholm-området eller i resten af verden. Som arkitekt skabte han lamper, møbler og drager. Som revyforfatter skabte han underholdning og eftertanke. Og som debattør og Usserød-beboer skabte han nytænkning, furore – og irritation.

Tæt på PH’s hjemmeliv og kampe

I udstillingen kan du komme tæt på Poul Henningsens – PH’s – hjemlige liv i Usserød, der var fyldt med skrivning, kreativitet og kendte gæster. Oplev, hvordan PH i de sidste årtier af hans liv kastede sig ud i store kampe i offentligheden: For børns rettigheder, for bedre forbrugeroplysning og mod popmusik.

PH’s nyskabelser, tanker og modsætninger

PH var fuld af modsætninger. Han ville frigøre mennesket ved at gøre verden moderne. Men da det moderne forbrugersamfund opstod, mente han, at det skabte ufrihed og åndløs pop.
Han vendte sig imod fortidens bygninger og ville have funktionelt, moderne boligbyggeri. Men selv flyttede han ind i en gammel gårdbygning, da han kom til Usserød.

Med udstillingen om PH kan du komme tættere på et menneske, der var med til at forme det moderne Danmark.

Velkommen til PH’s værksted

Poul Henningsen var mester i at skabe drager og lamper, og i udstillingen kan børn og barnlig sjæle gøre ham kunsten efter. I værkstedet kan alle prøve at lave de drager og lamper, som PH var berømt for. Med arkitektens egne, kyndige vejledninger som rettesnor.

Hirschholm Slot og Trykkefrihedstiden

Museets permanente udstilling fortæller om Trykkefrihedstiden 1770-73 og Hirschholm Slot. Hør om skandalerne, der førte til Struensees henrettelse og dronning Caroline Mathildes landsforvisning – og i sidste ende til slottets fald.

Udstillingen viser genstande og inventar fra det nedrevne Hirschholm Slot. Kom tæt på historien om lægen J. F. Struensee og den unge dronning Caroline Mathilde, der i sommeren 1771 udlevede deres kærlighedsaffære, samtidig med at Struensee reformerede landet efter oplysningstidens idealer.

Praktisk

➤ Omvisning efter aftale. Kontakt museet post@museumns.dk / 7217 0240.

➤ Handikap-egnet i udstillingen, men ingen handicaptoilet.

➤ Skoletjenesten er åben hele skoleåret.

Find rundvisninger og arrangementer i Hørsholm.

Besøg den smukke slotshave, hvor Hirschholm Slot lå og fornem fortidens storhed. Hørsholm Lokalarkiv ligger også ved museet.

Museumsbutik sælger bøger og postkort.

PH udstillingen kan ses fra lørdag d. 13. april 2024 frem til oktober 2025.

Om museet

Hørsholm Egns Museum danner ramme om skiftende særudstillinger og arrangementer.

Oplev den permanente udstilling om det smukke, men nu forsvundne, Hirschholm Slot. Du kan se modeller, planer og genstande fra slottet og følge udviklingen fra borg til kongeslot. Med til historien om Hirschholm slot hører oplysningsmanden Struensee. I udstillingen kan man også se skrifter, tegninger og billeder fra rettergangen og hetzen mod ham.

I 1770 indførte Danmark som det første rige i verden fuld lovfæstet ytringsfrihed. Det udløste tre begivenhedsrige år frem til 1773, der blev kendt som ‘Trykkefrihedstiden’. Selvom perioden var kort, satte den sig varige spor.

Mange af skrifterne fra Trykkefrihedstiden handler om Struensees egen person og kendes som smædeskrifter. De omhandlede blandt andet hans forhold til dronningen. Struensee blev ramt af sin egen lovgivning som af en boomerang. Det var helt nyt, at offentligheden åbent kunne debattere de politiske begivenheder med skrifter for og imod.

Struensee blev dømt for majestætsfornærmelse og henrettet den 28. april 1772. Trykkefriheden blev indskrænket allerede under Struensee, men efter hans fald begrænsedes den yderligere. Fra efteråret 1773 kunne politimyndighederne ved lov forbyde skrifter og uddele bøder uden retssag. Med denne lov ophørte trykkefrihedstiden.

De tre år uden censur havde imidlertid etableret en fri offentlig debat både som realitet og ideal. Omtrent 75 år efter blev ytringsfriheden lovfæstet i Grundloven af 1849.