Ekspeditioner til Fortiden

Oplev Oldtiden – besøg fortidsminder i Nordsjælland

Tag på Ekspedition til Fortiden, hvor hele familien på egen hånd kan udforske sporene efter fortiden.

Spredt ud over hele Nordsjælland er der mange steder, hvor man kan se spændende fortidsminder eller oldtidslandskaber, men det kræver ofte lidt baggrundsviden rigtig at forstå, hvorfor det er spændende.

Vi har derfor samlet en række steder fra hele regionen, hvor man kan tage på Ekspedition til Fortiden udstyret med nysgerrighed, kamera og måske en nødration i form af en kaffekurv. Her på siden kan du finde en kort beskrivelse af hvert steds historie og hvilke små finurligheder, man skal lægge mærke til. Der er også beskrivelse af, hvordan man kan komme til stedet.

Nogle ekspeditionsmåler lette at få øje på, andre skal man gøre en indsats for at finde. Det kunne f.eks. være en af de mange skåltegnsten, som bl.a. ligger rundt omkring i Rudersdal Kommune. De er ikke altid helt lette at finde, men du får en guide. Det samme gælder Tibirkevejen, som er en stensat vej fra århundrederne før Kristi fødsel.

Blandt de meget synlige ekspeditionsmål er Kongedyssen i Allerød, som blev opført i  bonde stenalderen for 5500 år siden. Omtrent på samme tid blev runddyssen ved navn Offerstenen, og en nærliggende langdysse, bygget i Hornbæk Plantage. På langdyssen huggede bronzealderfolket senere skåltegn ind i en af de store sten.

Andre steder kommer man måske forbi jævnligt uden at vide, at der ligger spor af fortiden. Det kunne f.eks. være stenalderlandskabet i Nivå, hvor man tydeligt kan se de 6.000 år gamle kyster fra dengang havet stod flere meter højere i dag. Eller Gadevang Mose i Hillerød, hvor der for over 2000 år siden blev ofret en jernaldermand. Også Ewalds Høj i Rungsted kan man ikke ved første øjekast se er en bronzealderhøj.

Opfordringen fra Museum Nordsjælland lyder derfor: tag på Ekspedition til Fortiden og udforsk den nærmere. God tur!

Ekspedition til:

Ewalds Høj – Rungsted
De mystiske skåltegnsten – Rudersdal
Ekspedition til Kongedyssen i Tokkekøb Hegn – Allerød
Jættestuen Ludserød – Birkerød
Jægerstenalderen – Nivå
Folehaven – Hørsholm
Valby Hegn – Helsinge
Tibirkevejen, Ellemosevejen – Tibirke
Offerstenen og langdysse med skåltegn i Hornbæk Plantage – Hornbæk
Maglehøje, Bakkebjerg – Rågeleje
Sonneruphøjene, Dragebjerg – Frederiksværk
Gadevang Mose – Hillerød
Rokkestenen – Hillerød