Rungsted Ishockey Klub

Af arkivleder Hans Jørgen Winther Jensen, Hørsholm Lokalarkiv

Vallerød Gadekær lagde vand eller rettere is til, da der blev taget tilløb til dannelsen af Rungsted Ishockey Klub. Det var tilbage i 1940, hvor tyskerne havde besat landet d. 9. april. Det er fristende at tro, at de store drenge har lagt en speciel protest i at anvende spillets engelske gloser, men det er nok at idealisere deres leg på isen.

Det var i hvert fald jordbundne realistiske unge mennesker, for de organiserede sig allerede i 1941 i Rungsted Ishockey Klub, der stiftedes d. 1. januar 1941. I de første kampe efter stiftelsen slog RIK Vedbæks første og andet hold med henholdsvis 5-3 og 5-2.

Disse og andre oplysninger kan læses ud af foreningens forhandlingsprotokoller, som befinder sig på Hørsholm Lokalarkiv, men desværre kun for klubbens første 25 års vedkommende.

En situation fra en kamp mellem RIK og KSF 31. januar 1943 på Peblingesøen. På grund af tøvejr blev kampen til en slags vandpantomime. KSF vandt i øvrigt med 1-0.

Arvefjenden over dem alle var i de første år Københavns Skøjteløberforening (KSF), som generelt var RIK meget overlegen; men i 1955 vandt Rungsted den første turnering om det danske mesterskab i en kamp netop mod KKSF.

Gennem mange år måtte man nøjes med at træne på en udendørs overrislet grusbane og i Gladsaxe skøjtehal, men i 1970 havde foreningens såkaldte skøjtebaneudvalg fremskaffet 240.000 kroner. Hertil lagde Hørsholm Kommune 5,2 millioner, dels i form af en lånegaranti og dels i form af direkte tilskud, således at Hørsholm Skøjtehal officielt kunne åbnes i november 1971.

Rammerne er i dag totalt ændret siden 1941, eller siden 1955 for den sags skyld. Rungsted Ishockey Klub er blevet en gennemkommerciel forretning.

Spillerne i 1941 og i 1955 på Vallerød Gadekær og den overrislede grusbane var glade amatører. Spillerne, der i dag skøjter rundt inden døre på kunstig is, er lønmodtagere på kontrakt. Nogle af dem er en slags moderne vandrerarbejdere.

Hørsholm Lokalarkiv har en del materiale, der belyser klubbens historie; men modtager gerne mere materiale. Især efterlyses nogle bortkomne scrapbøger, som har tilhørt en af klubbens ældre spillere.

Materiale kan afleveres til Hørsholm Lokalarkiv.

Situation fra en kamp mellem RIK og KSF. Isen er sikret på kunstig vis, selvom vejret udenfor måske er til strandtur. Og selvom spillerne er formummet i grad, så deres mor ville have svært ved at genkende dem, har en lokal fan vovet at skyde på, at fotoet stammer fra slutningen af 1970’erne, og at de mørke Rungsted spillere fra venstre er Lennie Rasmussen, Heiki ‘Hesso’ Kojola, Finland og Peter Lukassen.

Læs mere om

 


Tags: ,