24. december: Et lys i mørket

Af Søren Frandsen

Fisker Johannes Nielsen boede i et hus ud mod vandet på Villingebæk Strandvej 591 med sin familie. Den yngste søn hed Niels Arne og var født i 1930. Niels har fortalt om juleaften og familiens juletræ under 2. verdenskrig.

Julemaden bestod gerne af flæskesteg med rødkål. I det fattige fiskerhjem var det nærmest en befrielse, at man ikke også denne aften skulle spise fisk. Til dessert blev ofte serveret pærer, der i efteråret var plukket ved Hulerød Kro. Her stod et stort pæretræ, der altid bar meget frugt. Pærerne blev syltet og opbevaret i lufttætte glas, så de kunne holde sig hen over vinteren.

Bag de nedrullede mørklægningsgardiner stod juletræet med sin pynt. På fotografiet ses mange kæder med dannebrogsflag, der naturligvis ikke var en tilfældighed i denne krigstid. Men derudover var der flettede julehjerter, kurve, glimmer og knallerter. Træets stearinlys var med til at skabe det lys i mørket, der særlig denne højtidsaften var behov for. Familien på pensionatet Havblik lidt længere mod øst var gerne på besøg juleaften. Mens lysene brændte, gik alle rundt om juletræet. For en stund glemte man den hverdag, der særlig under krigen kunne være streng.

Nu skulle julegaverne fordeles. De var ikke mange og bestod ofte af ting fremstillet i hjemmet. Et par strikkede sokker eller vanter var gode, nyttige ting.

Senere blev der serveret kaffe. Da der ikke kunne købes rigtig kaffe, gjaldt det om at finde den bedste erstatning på markedet. Den blev solgt af en kiosk i Hornbæk under det eksotiske navn Columbus-kaffe. Juleaften var altid hyggelig – en aften der blev set meget frem til.

Juletræet med sin pynt. Foto: Gribskov Arkiv.