1. december: Farven Rød

Af Jeppe Boel Jepsen

Farven rød er uløseligt forbundet med jul. Der er røde nissehuer, julestjerner og de røde julekugler. Rødt er er umulig at komme uden om i julen. Det ved alle, som selv laver deres egen julepynt; de røde farver, de bliver slidt i julen. Alle som har været til julefest som barn, eller sammen med børnene, kender rutinen. Der kommer ark med kravlenisser frem, og der bliver delt små velkendte æsker med farvekridt rundt. Stort set alle har som barn har haft dem mellem fingrene, farvekridtene fra Filia. De små oliekridt, som ikke smitter af på fingrene, og regnes for Danmarks ældste oliekridt er stadig i produktion. Farvekridtene var der i børnehaven, skolen og på fritidshjemmet. Vi har alle været ude at spise med mor og far, og tjeneren kom med en lille malebog og den velkendte lille æske med de fem farver, sort, blå, grøn, rød og gul. Skønt virksomheden i dag er flyttet til Dalmose ved Slagelse og produktionen til udlandet, så er Filia Oliekridt et nordsjællandsk eventyr, som startede i Ølsted, mellem Kregme og Skævinge i 1952, men farvekridt og Nordsjælland går faktisk tusinder af år tilbage i tiden. Danmarks ældste farvekridt er nemlig fundet i Nordsjælland, det er er fra ældre romersk jernalder og er næsten 2000 år gammelt.

Ved en udgravning forud for anlæggelsen af omfartsvejen mellem Græsted og Pårup, blev der nede i en velbevaret keramikovn fundet en lille firkantet stang af okker. Okker findes naturligt, som en meget findelt mørkegul ler, der indeholder mineraler. Brændes okker, så skifter det farve, og man får fra orange til røde nuancer frem.

Okkerstangen er fire centimeter lang og godt 12 mm på hver led. Den er flad i den ene ende, og den anden ende er slidt, men har været tilspidset. Okkerkridtet er blevet brugt til at tegne med. Det kan ses på den slidte ende. Gamle dage var ikke kedelige og i sort/hvid, der var knald på farverne. I samme keramikovn var der også et stykke lerklining, et stykke af en husvæg med spor af samme røde farve som det lille farvekridt af rød okker. I en anden grube på udgravningen blev der fundet et stykke lerklining fra en husvæg, som var pudset op og kalket hvidt. Farven hvid er også en naturligt forekommende farve, den kommer fra den hvide kalk i undergrunden. Det er ikke muligt at se på de to små fragmenter, om de stammer fra indersiden eller ydersiden af husvæggene. Men siden der var få lyskilder og mørkt inde i et jernalderhus, så kan man nemt forestille sig at det var praktisk at kalke væggene hvide for at reflektere den smule lys, som var derinde. Og den røde på ydersiden af væggene, så husene var flotte og synlige.

Til venstre ses de velkendte små æsker af oliekridt, som var allestedsnærværende i vores barndom. I midten det næsten 2000 år gamle farvekridt fra Pårup, set fra alle fire sider. Nederst til venstre det pudsede og hvidkalkede vægfragment og til højre den lille stump af lerklining fra en husvæg med spor af rød farve. Foto: Filia A/S og Museum Nordsjælland.