Oktober 43 – 75 år siden

Arrangementer i Gilleleje

I anledning af 75 året for de danske jøders flugt til Sverige har Gilleleje Bibliotek, Gilleleje Kirke og Museum Nordsjælland samlet en række arrangementer, som på hver deres måde markerer begivenhederne.

‘Oktober 1943′ Flugt og deportation’

Møde med overlevende fra flugten til Sverige og deportationen til Theresienstadt.
29. september, kl. 10-11.45, Gilleleje Kirke.

‘Theresienstadt ghettoen – udstilling i Kulturhavnen’

I Kulturhavnen på første sal vises en udstilling om den jødiske ghetto og Kz-lejr Theresienstadt. På TouchWall’en er der en omfattende gennemgang af kz-lejren og ghettoen og i de tre montre udstilles kopier af arkivalier fra Theresienstadt. Mere information om udstillingen i museets kalender.
1. oktober – 1. november i Kulturhav Gillelejes åbningstid.

‘Jødernes flugt til Sverige’

Foredrag med Herbert Pundik. Hør om jødernes flugt, og om de politiske intriger på tysk side, der gjorde at flugten blev en succes. Herbert Pundik var 15 år da han måtte på flugt – og er et af de få overlevende vidner.
3. oktober, kl. 19-21, Biografen i Kulturhavn Gilleleje. Husk at bestille billetter.

‘Erindringen om Oktober 43 – i 2018 og fremover’

Foredragsaften ved Therkel Stræde fra Syddansk Universitet. Hvad var det, der skete, dengang Gestapo og deres håndlangere i 1943 forsøgte at indfange Danmarks jøder og sende dem til udryddelse? Og hvordan kan man forklare, at det tyske nazi-riges jødeforfølgelse slog fejl i lille Danmark?
4. oktober, kl. 19.30 – 21.30, Gilleleje Kirke.

Midnats- og Mindegudstjeneste

Ved sognepræst Ulla Skorstengaard. Gæsteprædikant Per Stig Møller og musik ved Carsten Mørch. Efter gudstjenesten vil det være muligt at komme op på kirkeloftet.
6. oktober, kl.  23.30 – 00.30, Gilleleje Kirke.

Gudstjeneste – Dagen derpå…

Ungdomsvenlig aftengudstjeneste med vinkler til begivenhederne i kirken i natten mellem den 6. og 7. oktober 1943. Prædikant sognepræst Ulla Skorstengaard.
7. oktober, kl. 19-19.45, Gilleleje Kirke.

Jødernes flugt fra Gilleleje i oktober 1943 – et barns perspektiv

Byvandring med Tove Udsholt og museumsinspektør Søren Frandsen. Hør om flugten set fra et barns perspektiv.
13. oktober, kl. 14-15.30. Mere information om byvandringen i museets kalender.

Byvandring for familier: ‘Gilleleje oktober 1943’

Kom med på byvandring og hør om de dramatiske begivenheder i Gilleleje under anden verdenskrig. Vi går rundt i byen og besøger de steder, hvor begivenheder fandt sted.
14. oktober, kl. 14-15.30. Mere information om byvandringerne i museets kalender.

Danmark og holocaust: Hvorfor og hvordan er Danmark enestående?

Foredrag ved Bo Lütken.
15. oktober, kl. 16-18, Gilleleje Bibliotek.

”Haabet – om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943”

Museumsinspektør Søren Frandsen fortæller om forholdene i Gilleleje under de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.
18. oktober, kl. 14-15. Mere information om foredraget i museets kalender.

Byvandring for familier: ‘Gilleleje oktober 1943’

19. oktober, kl. 14-15.30. Mere information om byvandringerne i museets kalender.

Byvandring for familier: ‘Gilleleje oktober 1943’

20. oktober, kl. 14-15.30. Mere information om byvandringerne i museets kalender.