Enevælde og oplysningstid med udgangspunkt i Hirschholm Slot

Driftige dronninger, skandaløse affærer og samfundsomvæltende reformer. Historien om Hirschholm Slot dækker en dramatisk historie om de enevældige kongers magt og iscenesættelse og om deres fald. Slottet står der ikke i dag, men inden det blev revet ned, blev slottet omdrejningspunkt for nogle dramatiske begivenheder i danmarkshistorien.

Undervisningsforløbet Enevælde og oplysningstid med udgangspunkt i Hirschholm Slot består af tre selvstændige undervisningstilbud, som kan bruges alene eller i kombination. Undervisningen foregår i Hørsholm.

 1. Hirschholm Slot og enevælden – storhed og fald
  I midten af 1700-tallet byggede Christian 6. og hans dronning Sofie Magdelene et enormt slot i Hørsholm. Her skulle de besøgende imponeres af slottets pragt som eksempel på den danske konges storhed. Mindre end 70 år senere var slottet forsvundet – revet ned sten for sten og bjælke for bjælke. Hirschholm Slot er historien om enevældens storhed og fald.
 2. Struensee på Hirschholm Slot: Helt eller skurk?
  Mange kender trekantsdramaet om Christian 7., dronning Caroline Mathilde og livlægen Johan Struensee fra filmen ”En kongelig affære”. En central del af historien udspiller sig på Hirschholm Slot i sommeren 1771, hvor dronningen og Struensees affærer bærer frugt. Men var Struensee den helteskikkelse, som filmen præsenterer ham som?
 3. Shitstorm anno 1772: Struensee og smædeskrifterne
  Struensee tog regeringsmagten fra den psykisk ustabile Christian 7. og indførte bl.a. fuldstændig trykkefrihed. Men trykkefriheden ramte Struensee som en boomerang. Struensee blev udsat for en massiv smædekampagne, med både lighedspunkter og forskelle fra det vi kender som en shitstorm i dag.
 4. Ytringsfrihed – fra Struensee 1770 til SoMe-censur i 2021 (7.-9. kl.)
  I september 1770 blev trykkefriheden indført i Danmark, som det første sted i verden. Det varede tre år, så blev censuren genindført. Perioden er kendt som “trykkefrihedstiden” eller “de tre vilde år”. Med udgangspunkt i vores udstilling på Hørsholm Egns Museum, trækkes tråde til pressefriheds- og ytringsfrihedsdebatten i dag.

  Forløbene er målrettet 7.-9. klassetrin.