Juleakademi: Julen – en stjernestund!

Juleakademi på Hillerød Bymuseum

I årets juleakademi ser vi nærmere på, hvad det var for en stjerne, der lyste på himmelen julenat og hvordan endte den i toppen af juletræet? Hvem var de vise mænd, der fulgte efter den og hvor ligger Østerland?

Indhold

Vi skal prøve gamle fysikinstrumenter, der viser jorden og månens bane om jorden. Vi skal tale om stjernekiggeri og om supernovaer, lave stjernebilleder, og drøfte, hvad der skal til for at blive vis.

‘Det var midt i julenat, hver en stjerne blinked mat. Men med et, der blev at skue, én så klar på himlens bue, som en lille stjernesol.’ Sådan lyder et vers i den velkendte julesalme ‘Dejlig er den himmelblå’.

Den lysende stjerne var ifølge salmen et varsel fra gamle dage, at der skulle fødes en konge. Så for at finde ham fulgte de vise mænd fra Østerland stjernes retning og blev ledt – ikke til en verdslig konge, men til en stald, hvor en fattig kvinde vuggede det lille jesusbarn i sit skød.

‘Og fra selve himlen gled, vist den store stjerne ned’ lyder det i en anden julesang, vi synger, når vi går om juletræet, hvor stjernen i dag helt har overtaget pladsen fra de billeder af storke og julenisser, man tidligere satte i juletræets top.

Klassetrin: 0. – 4. klasse

Varighed: 1½ time

StedHillerød Bymuseum, Helsingørsgade 65, 3400 Hillerød (i hjørnet af Slotsparken)

Tidspunkt: Uge 49 & 50.

Tilmelding og spørgsmål: Formidlingsinspektør Ingeborg Philipsen, tlf. 3044 6624 eller ibp@museumns.dk

Praktisk: Der er desværre dårlig adgang for kørestolsbrugere på Hillerød Bymuseum pga. trapper.