Gilleleje oktober 1943 – de danske jøders flugt til Sverige.

Eleverne kommer på byvandring og hører om de dramatiske begivenheder i Gilleleje under Danmarks besættelse og i særdeleshed de skæbnesvangre dage omkring oktober 1943, da Gilleleje blev et af brændpunkterne for strømmen af danske jøder, der forsøgte at flygte til Sverige af frygt for at blive sendt i koncentrationslejr. Hverken de, eller deres hjælpere vidste, at den tyske besættelsesmagt af strategiske årsager reelt forsøgte at minimere aktionen og tilfangetagelsen af den danske jødiske befolkning.

På turen rundt i byen kan du høre en levende fortælling om begivenhederne og de dilemmaer, som borgere i Gilleleje stod overfor i de skæbnesvangre efterårsdage i 1943.

I alt ca. 1300 jødiske flygtninge blev bragt over Øresund fra Gilleleje-området. Men for over 100 jødiske flygtninge endte det i en tragedie, da chefen for den tyske grænsekontrol i Helsingør Hans Juhl, stik imod sine overordnedes intentioner, nidkært satte ind mod flygtningetransporterne. En del af dem blev angivet mens de gemte sig på kirkeloftet.

Klassetrin: 7.-9. klasse

Varighed: 2 timer

Sted: mødested for forløbet aftales ved booking

Tidspunkt: Hverdage – fra 1. september til 31. oktober – aftal gerne tid med Bente Nissen på forhånd.

Tilmelding: Bente Nissen på tlf.: 6181 5801 eller 

Tips: Som forberedelse til forløbet kan man evt. benytte gratis undervisningsmateriale fra HistorieLab om 2.Verdenskrig.