Byvandring: Gilleleje oktober 1943

 

 

 

 

 

I efteråret 1943 blev Gilleleje et af brændpunkterne for strømmen af den danske jødiske befolkning, der forsøgte at flygte til Sverige af frygt for at blive sendt i koncentrationslejr. Hverken de, eller deres hjælpere vidste, at den danske besættelsesmagt af strategiske årsager reelt forsøgte at minimere aktionen og tilfangetagelsen af den danske jødiske befolkning.

I alt ca. 1300 jødiske flygtninge blev bragt over Øresund fra Gilleleje-området. Men for over 100 jødiske flygtninge endte det i en tragedie, da chefen for den tyske grænsekontrol i Helsingør Hans Juhl, stik imod sine overordnedes intentioner, nidkært satte ind mod flygtningetransporterne.

Indhold

På en byvandring gennem Gilleleje vil klassen blive præsenteret for de dramatiske begivenheder på de steder, hvor de fandt sted i Gilleleje, og få fortalt om de skæbner, der blev konsekvensen af flugten. Undervejs vil underviseren give en levende fortælling om begivenhederne og inddrage eleverne bl.a. i de dilemmaer, som de centrale aktører i Gilleleje stod overfor i de skæbnesvangre efterårsdage i 1943.

Forudsætninger: Det forudsættes at eleverne forinden har fået en introduktion til 2. verdenskrig, Danmarks besættelse og baggrunden for, at den danske jødiske befolkning søgte at flygte til Sverige i september og oktober 1943. Forslag til undervisningsmateriale kan rekvireres ved tilmelding.

Målgruppe: 7.-10. klassetrin

Mødested: Gilleleje Stationsplads

Tidspunkt: mandage, onsdage og torsdage i oktober undtagen uge 42 samt 11/10

Varighed: 1-1½ time

Booking: post@museumns.dk eller tlf. 7217 0240. Der kan kun tages én klasse ad gangen.

Underviser: Lene Bakmand