2014 Årbog: Hørsholms skolehistorie

Museum Nordsjælland – Hørsholm – Årbog 2014

Årbogens tema er i 2014 skolehistorie. Det skyldes, at det i år er 200 år siden folkeskolens dåbsattest kom på gaden. I 1814 udstedte den enevældige konge 5 love, som kom til at danne rammen om den danske folkeskoles fødsel. Det blev en hård og langvarig fødsel, men barnet overlevede og har det godt i dag. Det vil vi fejre med årbogen. Desuden vil vi gerne tilføre den aktuelle debat om folkeskolen et historisk perspektiv. Årbogen indeholder 3 artikler.

Brudstykker af Hørsholm skolehistorie

Den første er skrevet af museumsinspektør ph.d. Hans Jørgen Winther Jensen og har titlen “Brudstykker af Hørsholm skolehistorie”. Artiklen starter i 1700-tallet og slutter i anden halvdel af 1900-tallet, så med det begrænsede sidetal (24 sider) siger det sig selv, at der kun kan blive tale om nedslag i skolehistorien. Artiklen behandler således tre emner: forholdet mellem piger og drenge, forholdet skolegang og arbejde i børnenes liv og lokalpolitikernes indsats for at hæve kvaliteten af/i folkeskole omkring 1920.

Skolebarn i Hørsholm omkring år 1900

I den anden artikel, “Skolebarn i Hørsholm omkring år 1900” har museumsinspektør og souschef Lisbet Hein udvalgt 3 erindringer i lokalarkivet skrevet af folk, der gik i skole i tiden mellem 1884 og 1917. Erindringerne stammer fra børn fra Bloustrød skole ude vest på, den gamle skole på Folehavevej 25, Hørsholm Skole, som stadig ligger, hvor den blev bygget i 1897, pogeskole i Usserød og forskolen i Rungsted. Erindringerne myldrer og kribler og krabler af liv og deltaljer. Og selvom de er nedskrevet lang tid efter oplevelserne af voksne mennesker, giver de en, ja vel den eneste, mulighed, for at sætte sig i datidens børns sted – hvordan var det at være skolebarn den gang?

Skole- og musikliv i Hørsholm i 1950’erne og 1960’erne

Den tredje artikel hedder “Skole- og musikliv i Hørsholm i 1950’erne og 1960’erne”. Det er Birger Julian Nielsens skoleerindringer, som er et uddrag af hans mere omfattende erindringer omfattende perioden 1950-1970, som er tilgængelige på lokalarkivet. Erindringerne er velskrevet og fulde af detaljer fra datidens Hørsholm, som de tog sig ud for børn og unge. Et meget vigtigt indslag i artiklen er forfatterens engagement i det lokale musikliv, hvor han omtaler navnkundige bands som The Peacebreakers, Group Haystack, Poor Souls og Son of Mad Blues Band. Og hvem vidste, at den verdenskendte danske operasanger Stig Fogh Andersen trådte sine musikalske ungdomssko i Hørsholmorkestret The Rocking Angels, bedre kendt under navnet The Blackmailers?

Skolehistorie - Group Haystack, 1964.

Group Haystack 1964, Hørsholm Skole. Fra venstre: Svend Erik Nielsen, Birger Julian Nielsen, Pauli Kragh-Pedersen. Svend Erik og Pauli var mest til Cliff Richard og Elvis Presley, mens Birger var mest til The Beatles.

Køb Årbogen

Medlemmer af Museumsforeningen for Hørsholm og Omegn får bogen gratis som en del af deres medlemskab, andre kan købe den for 125 kr såvel på Museum Nordsjælland, Hørsholm, på Sdr. Jagtvej 2 i åbningstiden (tirs-søn, 13-16) eller i boghandlen Bog & Idé Hørsholm.