Villaen Bel Colle

Af arkivleder Hans Jørgen Winther Jensen, Hørsholm Lokalarkiv, 2022

Bel Colle var oprindelig en meget stor villa med en parklignende have omkring. Det var den nye ejer, Valdemar Glückstadt, der ved købet omkring 1915, gav stedet navnet Bel Colle – den smukke høj. Når han gav sin nyerhvervelse et italiensk navn, hang det nok sammen med, at han var italiensk konsul.

Belle Colle 1950.

Omkring år 2000 modtog Hørsholm Lokalarkiv tre enestående album med fotos fra ejendommens historie. De viser ejendommen såvel udvendigt som indvendigt. Oprindelig var bygningen opført i italiensk stil med fladt tag. Efter en brand under besættelsen fik villaen tilføjet en tagetage.

Valdemar Glückstadt var søn af direktøren for Den danske Landmandsbank, Isak Glückstadt, og bror til den senere direktør, Emil Glückstadt. I 1922 krakkede den Danske Landmandsbank og Bel Colle blev solgt og end del af jorden frasolgt. I parentes bemærket var Landmandens krak af en størrelse, der får vore dages danske bankkrak til at tage sig ud som det rene pjat.

I 1919 havde Danmark italiensk flådebesøg. Italienerne besøgte også deres konsul, Valdemar Glückstadt, på Belle Colle.

Efter besættelsen husede Bel Colle en overgang ungarske flygtning. I 1948 blev der indrettet rekreationshjem. Her var Olga Jørgensen økonoma 1948-1970. Og det er hende, der har skænket de omtalte album til Hørsholm Lokalarkiv.

I dag anvendes stedet til boligformål.

Læs mere om


Tags: ,