Amsterdam Kro og have på Usserød Kongevej

Af fhv. museumsinspektør Lisbet Hein

Da Usserød Kongevej blev anlagt i 1764-1775, blev den hurtigt den vigtigste færdselsåre gennem Hørsholmegnen. Derfor flyttede den gamle Christinedal Kro fra Usserød landsby til kongevejens østside – nogenlunde til det sted, hvor vi i dag finder Kongevejscentret.

Kort tid efter fik kroen det lidt gådefulde navn Amsterdam Kro. Historien om navnet går på, at den efter flytningen stadig hed Christinedal Kro, men når det tysktalende hof fra Hirschholm Slot kom til, så kaldte de den for kroen ‘an der Damm’, altså ved dammen. Det blev i folkemunde til Amsterdam Kro. Om historien er andet end gætteri, vides dog ikke. I 1900-tallet udstillede ejerne af kroen hollandsk porcelæn i krostuen, og antydede dermed, at kroen på en eller anden måde havde en tilknytning til Holland.

Amsterdam Kro i 1930’erne. Hørsholm Lokalarkiv.

Amsterdam Kro blev revet ned i 1969 efter nogle år, hvor det var svært at få den til at løbe rundt.

Kroens have lå på den anden side af vejen og blev til dagligt kaldt ‘Dammen’. Undertiden blev Dammen brugt til cirkusplads og til omrejsende tivoli med gynger, karruseller, boder og hvad dertil hører. Også de lokale organisationer, først og fremmest Usserød Idrætsforening, holdt sommerfester i krohaven.

Plakat for cirkus Arena, som jævnligt slog teltpælene ned i Dammen. Hørsholm Avis.

Professor Tribini fra Dyrehavsbakken optræder ved Usserød Idrætsforenings sommerfest i 1959. Hørsholm Lokalarkiv.

I 1960 påbegyndes opførelsen af ejendommen Amsterdamgaarden i den tidligere krohave, og det var slut med cirkus og tivoli på stedet. De første beboere flyttede ind i Amsterdamgaarden i 1962 og i 1964 var alle lejligheder udlejet. I 1988 omdannedes ejendommen til en andelsboligforening.

Ejendommen Amsterdamgaarden 1972. Pølsevognen blev ejet og drevet af Aage Helstrup, kaldet ’Hot Aage’. Hørsholm Lokalarkiv.

Læs mere om


Tags: , ,