Af arkivleder Hans Jørgen Winther Jensen, Hørsholm Lokalarkiv, 2020
Børn i leg. På kælk på vej ned ad den sneklædte skråning mod Dronningedam. Badende ved Rungsted Kyst. Dansende om juletræet. Den slags billeder har Hørsholm Lokalarkiv.
Derimod har vi ingen fotografier af børn i arbejde.
Børnearbejde var udbredt i landbruget langt op i 1900-tallet. Og det gjaldt såvel bondens egne børn som tjenestedrenge og tjenestepiger. Børnene flyttede køer, hjalp med når kornnegene skulle samles i hobe, tyndede roer og mugede ud.
I industrien blev børnearbejdet derimod reguleret ved lovgivning. I 1873 bestemtes det, at børn under 10 ikke måtte arbejde på fabrik. 1901 blev alderen sat op til 12 år. Og i 1913 blev det helt forbudt at beskæftige børn i fabrikker. Om reglerne blev overholdt, er så en anden sag. I hvert fald fortæller ældre folk, at de forbudte børn blev gemt i kældre og andre steder, når myndighederne aflagde kontrolbesøg.
I 1800-tallet og langt op i 1900-tallet var det en simpel nødvendighed, at børnene arbejdede. Det fremgår bl.a. af Karen Harder Jensens artikel ‘Børns arbejde på Den militære Klædefabrik i Usserød’ i Hørsholm Egns Museums Årbog 1999. Heri konkluderer forfatteren, at børnenes supplerende indtægt var helt nødvendig, specielt i familier uden en mandlig hovedforsørger.
I dag arbejder børnene ikke, fordi det er nødvendigt, men for at kunne erhverve det mærketøj de andre har.
Efterlysning
Som nævnt har museet ingen fotografier af børn i arbejde. Derfor efterlyser vi sådanne billeder, hvad enten de er taget år 1900 eller år 2000. Og hvad enten de viser en pige bag en plov eller en flaskedreng i Netto. Hvis du ikke er indstillet på at forære museet dit fotografi, så lad os låne det til scanning.
Læs mere om
Tags: Børn, Den militære Klædefabrik, Efterlysning