Af Lisbet Hein, fhv. museumsinspektør, Hørsholm Egns Museum, 2015
Sommeren 2015 har budt på en god jordbærsæson – de danske bær er kommet lidt sent, men der har været rigeligt, og de har været fulde af smag.
I lokalarkivet i Hørsholm findes en lille serie fotos af lokale jordbærplukkere, optaget en gang i 1920’erne på Niels Andersens gartneri ved Gl. Byvej i Usserød. Niels Andersen var ikke den eneste bærproducent i området, der dengang var præget af en række store og små gartnerier.
Historien går langt tilbage: Gårdene omkring Hørsholm begyndte allerede i slutningen af 1700-tallet at levere deres afgrøder, især kartofler, direkte til markedet i København. Det var dels den korte afstand, dels de relativt gode veje, der gjorde det muligt at læsse vognen og nå ind til byen på få timer.
I løbet af 1800-tallet opstod der også en række frugtplantager og gartnerier på egnen, som leverede bær, frugt og grønt til København. Nogle af gartnerierne lå omkring Usserød Kongevej, og vi kan se på luftfotoet fra 1950, at flere af dem endnu eksisterede på det tidspunkt.
I hvert fald et par af de mindre gartnerier solgte deres varer til opkøbere, der så sørgede for transporten til byen. I bærsæsonen kørte opkøberne også rundt i villakvartererne og aftog den frugt, haveejerne kunne undvære.
I jordbærsæsonen var der naturligvis brug for mange ekstra hænder til plukningen, og det har været almindeligt at tjene lidt ekstra på den måde. Som vi kan se af billederne, var størstedelen af bærplukkerne kvinder.
Læs mere om
Tags: Erhverv, Usserød