Julegaver og julekort før og nu

Julegaver er ikke noget nyt fænomen. Allerede i middelalderen kendte man til julegaver i hvert fald til børn; men man gav andre ting og på en anden måde. For det første var det ikke store dyre købte gaver. Der var tale om madvarer – gerne små portioner af julebaget, så som klejner, pebernødder og æbleskiver. Og gaverne var ikke pakket ind. Indpakkede overraskelsesgaver hører en nyere tid til. De store dyre overraskelsesgaver hører det moderne forbrugersamfund til – på godt og ondt. Og mon ikke de er kommet for at blive?

Dukkekomfur af jern fremstillet på Hørsholm Jernstøberi ca. år 1900. En af støberiets arbejdere har lavet det til sin lille pige. Komfuret er givet som gave til museet.

Julekort er derimod ikke nær så gamle som julegaver. Det første danske julekort blev trykt i 1882. Helt så gamle kort har vi ikke, men er dog godt med. Kortet nedenfor med landskabet er fra 1894, og kortet med den hvidklædte pige er fra 1899. I modsætning til julegaver, er postkort på vej ud. Der sendes ikke mange traditionelle postkort mere; men om de bare er på vej til at få en anden elektronisk form, vil fremtiden vise.

Julekort fra 1894. Bemærk at landskabet ikke er sneklædt, som senere julekort er.

Julekort fra 1899. Hvis der ikke stod glædelig jul neden under den hvidklædte pige, kunne man ikke være sikker på, at der var tale om et julekort.

Julekort fra 1945 med den store klokke.

Kort med de to nisser fra 1944.

Mand og pige med et juletræ på en kælk, kort fra 1944.

Julekort fra 1943 med en sneklædt gade og gamle huse.

Kom med dine julekort!

Vi har desværre ikke mange nyere julekort på Hørsholm Lokalarkiv, så hvis du har sådan nogle, som du vil af med, vil vi meget gerne have dem.

Læs mere om


Tags: ,