Corona pandemien – er anden bølge værre end den første?

Af arkivleder Hans Jørgen Winther Jensen, Hørsholm Lokalarkiv, 2020

I artiklen ‘Da verdenshistoriens mest dødelige pandemi ramte Hørsholm’ som blev bragt her på hjemmesiden i foråret omtales de dødelige konsekvenser af den såkaldte spanske i syge i 1918-20, hvor mellem 15 og 18.000 danskere døde. Den gang var den anden bølge, som varede fra oktober 1918 til april 1919, den værste.

Det er selvfølgelig oplagt at sammenligne Corona pandemien her i 2020 med den spanske syge og spørge: Er den anden bølge værre end den første her i 2020?

Til at starte med er det oplagt at slå fast, at Corona pandemien har kostet 690 mennesker livet her i Danmark, så hvad angår dødsfald, kan de to sygdomme overhovedet ikke sammenlignes; men er anden bølge her i efteråret 2020 også værre end første bølge i foråret?

I Politikken 8. oktober kunne man læse, at seruminstituttets medarbejdere ved hjælp af en ny matematiske model har beregnet, at der i forårsmånederne april og maj efter alt at dømme var fire gange så mange smittede borgere i samfundet som på det tidspunkt efter sommerferien, hvor smittetrykket har været højest, nemlig midt i uge 39 (21.-27. september). Så anden bølge er ikke værre end første bølge her i 2020 – hidtil.

I et forsøg på, at give et indtryk af stemningen har Hørsholm Lokalarkivs fotograf Leon Gyldmark og hans hustru Lise taget fotos i Hørsholm Midtpunkt henholdsvis onsdag 25.marts om eftermiddagen og onsdag 21. oktober om eftermiddagen.

Sammenlign selv fotografierne og fornem forskellen på første og anden bølge.