Erindringsbilleder fra Gilleleje

Malere besøgte i starten af 1900-tallet hyppigt nordkystens fiskerlejer for at male billeder til det store købedygtige publikum af sommergæster. Museets tre nyerhvervede malerier fra Gilleleje skal alle ses i denne sammenhæng. Mange af billederne giver i dag værdifulde oplysninger om topografien og miljøet i fiskerlejet.

Alfred V. Jensen (1891 – 1981)

Alfred V. Jensen malede på nordkysten særlig motiver fra Gilleleje og Tisvilde. Maleriet viser den gamle Gilleleje Mølle, der lå på sydsiden af nuværende Bøgebakken, hvor kommunen nu har indrettet parkeringsplads. Møllen gik op i flammer i april 1937, hvor en pyroman havde held med sit foretagende.

Gilleleje Mølle

Fritz Kraul (1862 – 1935)

Fritz Kraul malede i 1919 dette billede af Østergades udløb i Gilleleje Hovedgade med bagerforretningen til højre og Th. Jacobsens 2. etages ejendom til venstre. – Fritz Kraul fattede tidligt interesse for de idylliske motiver langs Sjællands nordkyst. Han holdt i mange år ferie i Molehuset på hjørnet af Strandvejen og Hesselbjergvej i Raageleje.

Østergades udløb i Gilleleje Hovedgade

Fritz Stæhr-Olsen (1858 – 1922)

Fritz Stæhr-Olsen var en hyppig sommergæst i Gilleleje, hvor han udførte akvareller og malede motiver fra fiskerlejet. Maleriet viser bebyggelsen nord for Østergade, hvor fiskerhusene ligger i idylliske omgivelser med små havestykker imellem.

bebyggelsen nord for Østergade, Gilleleje