Salpetermosen syd for Hillerød er en af de arkæologiske lokaliteter, der igennem en årrække har vist sig at gemme på mange forskellige og spektakulære fund fra oldtiden – heriblandt en hjortetaksøkse fra den ældre del af jægerstenalderen, trægenstande fra jernalderen og et moselig fra bondestenalderen.
Et noget anderledes fund fra oldtiden blev gjort i forbindelse med den nyeste forundersøgelse i Salpetermosen, som netop er afsluttet. Det drejer sig om en sumpskildpadde, der blev fundet i en af de søgegrøfter, som blev gravet gennem moselagene. Lagene afslørede, at der på stedet tidligere havde været en mindre sø med stillestående vand – et perfekt habitat for sumpskildpadden.
Den lille sumpskildpadde blev taget op i præparat og derefter bragt til museet, hvor det netop nu bliver udgravet med henblik på en konservering.
De foreløbige undersøgelser har vist, at der er tale om et næsten komplet fund – kun hovedet mangler. Det har også været muligt at kønsbestemme sumpskildpadden, da der inde i den lå 6 æg. Den lille skildpaddehun er død om sommeren, inden hun kunne nå at lægge sine æg ved søens bred.
Sumpskildpadden kom til Danmark i løbet af den ældre del af jægerstenalderen, da klimaet bliver mildere og uddør i begyndelsen af bondestenalderen, hvor temperaturen igen falder og sommeren derved bliver for kold til, at sumpskildpadderne kan lægge deres æg.
I Danmark er sumpskildpadder primært fundet på Sjælland og nogle af disse er tidligere er fundet i Museum Nordsjællands område. Senest blev der fundet et sumpskildpaddeskjold i Pårup ved Helsinge i forbindelse med en arkæologisk undersøgelse i 2007 – og nu 10 år senere kan der føjes endnu et af disse forholdsvis sjældne fund til museets samling.