Tirsdag d. 10. september kl. 17 – 19 inviterer Museum Nordsjælland i samarbejde med Naturstyrelsen og Nationalpark Kongernes Nordsjælland til åbent hus på udgravninger i Gribskov. Oplev arkæologernes arbejde og få del i ny viden om Hillerøds historie.
Kom og hør om Museum Nordsjællands udgravninger af Frederik II’s kanal fra 1500-tallet, og bliv klogere på hvad arkæologernes fund fortæller om området i skoven nord for Gadevang.
Dato: tirsdag d. 10. september, kl. 17-19.
Pris: 50 kr. for voksne, børn under 18 år gratis. Børn kun i følge med voksen. Køb billet på Nationalparkbooking. Der er begrænsede antal billetter.
Mødested: Skoven nord for Gadevang, hvor Gadevangsvej og Fruebjergvej mødes. Stedet er markeret med flag på den højre side af vejen. Det er muligt at komme dertil med bil, cykel og offentlig transport.
Bemærk: Publikum får rig mulighed for at komme tæt på udgravningerne, så godt fodtøj og tøj efter vejrforholdene er nødvendigt.
Hunde er ikke tilladt, og arrangementet er desværre ikke velegnet for stærkt gangbesværede pga. terrænet.
Hvordan blev søen omkring Frederiksborg Slot forsynet med vand før i tiden? Det er Museum Nordsjællands arkæologer i gang med at undersøge som led i et større projekt med arkivstudier og arkæologiske udgravninger – både i Gribskov og ved Brødeskov syd for Hillerød.
I folkemunde kaldes kanalen nord for Gadevang ‘Svenskegrøften’. Fortællingen lyder, at svenske krigsfanger oprensede kanalerne i 1700‐tallet. Det er dog meget muligt, at kanalen er endnu ældre, ja muligvis etableret allerede i 1570’erne da Frederik II fik bygget sit slot i Hillerød; men det vides ikke med sikkerhed.
For nuværende formoder man, at kanalerne mellem Kollerød Sø og Slotssøen, samt mellem Store Gribsø og Slotssøen, blev gravet i 1570’erne for at sikre en stabil vandforsyning til Slotssøen og Slotsmøllen ved Frederiksborg Slot. Men der er stadig meget, vi ikke ved, fortæller Esben Aarsleff, afdelingsleder for arkæologi på Museum Nordsjælland:
”Der er ikke tidligere blevet foretaget arkæologiske undersøgelser i den del af kanalerne, som forbinder Slotssøen med Store Gribsø, og der er derfor tvivl om, hvorvidt der virkelig er tale om Frederik II’s kanal på hele stykket. Vi har kun ganske lidt fakta om kanalerne, men vi bliver forhåbentligt klogere gennem vores undersøgelser.”
Arkæologerne håber udgravningerne også kan opklare flere spørgsmål om kanalens konstruktion samt om, hvordan den har fungeret. Projektet skal på den måde sammenfatte den nuværende historiske og arkæologiske viden, og tilføre ny viden på baggrund af skriftlige kilder og arkæologiske undersøgelser.